28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

EU sredstva za prehrambeno-prerađivački sektor

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ako istočni dio Hrvatske za nešto treba nastojati izvući europske novce, onda je to sigurno prehrambeno-prerađivački sektor, jer ako ijedan kraj ima potencijala, onda je to Slavonija. Teza je to kojom su se vodili i govornici na  “Regionalnom skupu o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno- prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema”, koji je danas u okviru EU tjedna održan u Vinkovcima.Ako istočni dio Hrvatske za nešto treba nastojati izvući europske novce, onda je to sigurno prehrambeno-prerađivački sektor, jer ako ijedan kraj ima potencijala, onda je to Slavonija. Teza je to kojom su se vodili i govornici na  “Regionalnom skupu o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno- prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema”, koji je danas u okviru EU tjedna održan u Vinkovcima.

“Glavni naglasak je na tome da nema razvoja poljoprivrede i nećemo imati održivu proizvodnju, ako nećemo stvarati dodanu vrijednost u poljoprivrednoj, odnosno prehrambenoj industriji”, ističe dr.sc. Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Potpora u tom cilju je nužna, stoga su upravo mjere za jačanje prerađivačke industrije bile jedna od tema predavanja Regionalnog skupa. Između ostalog, Kraljičak ističe Program ruralnog razvoja i mjeru 4.2.1., koja je usmjerena na osiguravanje kapaciteta, koji su pak preduvjet stvaranja dodane vrijednosti u prehrambenoj industriji.

“Hrvatska je u cijelom financijskom razdoblju ugovorila 20 milijardi kuna sredstava za razvoj poljoprivrede, za obnovu kapaciteta, nabavku opreme, izgradnju prehrambenih i prerađivačkih kapaciteta”, ističe. Kad je o kapacitetima riječ, jedan od strateških projekata na ovom području je Agrotehnološki centar Vukovarsko-srijemske županije, čija bi gradnja trebala započeti sljedeće godine u Cerni, a projekt realizacije predstavljen je i sudionicima skupa. “Agrotehnološki centar je u završnoj fazi, postoji gotovo idejno-urbanističko rješenje, sad je faza ishođenja građevinske dozvole, A nakon toga ide nominacija za natječaj. On je namijenjen malim OPG-ovcima, malim proizvođačima i našim zadrugama, kako bi im pomogao u plasiranju njihovih proizvoda, kaže  Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije VSŽ.
Ulaganja, EU fondovi, mogućnosti i potencijali u prehrambeno-prerađivačkom sektoru ovog dijela Hrvatske, teme su koje su direktno vezano i za aktualni Projekt Slavonija, o čijoj je provedbi na skupu govorila resorna ministrica Gabrijela Žalac:”Već smo na 33% ugovorenosti, kad govorimo o ciljanom iznosu za Projekt Slavonija, a veseli me i najaviti da ćemo kroz dva tjedna potpisati veliki ugovor za prugu Vinkovci- Vukovar. U svakom slučaju, mogućnosti su velike, mi smo zadovoljni s dinamikom trošenja Operativnog programa Konkuretnost i kohezija, koji je u 2017. godini obilježio značajan rast u iznosu od 483% u kontekstu ugovaranja projekata”, istaknula je Žalac.
Uz ministricu Žalac, o ovim i drugim temama na Regionalnom skupu u Vinkovcima govorili su predavači iz resornih ministarstva, ali i iz nadležnih institucija i poduzeća – HGK, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora te predstavnici vinkovačke Vinke i tvrtke Podravka. Inače, skup je održan pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i županijske Razvojne agencije, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i  Agro-klasterom VSŽ.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime