27 C
Vinkovci
Nedjelja, 14 travnja, 2024

Europarlamentarac Tomislav Sokol: “EU treba rješavati samo one probleme članica koje one ne mogu riješiti same!”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Europska unija i nacionalna suverenost – tema je predavanja održanog u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a Vukovar, a kojega je u gradu na Dunavu upriličio europarlamentarac Tomislav Sokol. Kako države članice u okviru Europske unije mogu štititi svoju nacionalnu suverenost i svoje nacionalne interese? Pitanje je to koje je postavio i europarlamentarac, HDZ-ov Tomislav Sokol, na predavanju u Vukovaru. Činjenica je, dodao je, da postoji jako puno mehanizama koje države mogu iskoristiti kako bi zaštitile ono što je za njih najvažnije.

Treba li zemljama članicama dati više prostora za samostalno donošenje odluka, pitanje koje se često postavlja. „Mislim da EU postiže dobar balans između, s jedne strane potrebe da se o nekim stvarima zajednički donose odluke te zajednički rješavaju problemi koje države same ne mogu riješiti – kao što smo vidjeli primjerice u vrijeme pandemije, a s druge strane potrebno je jasno definirati ona područja gdje države imaju pravo zaštititi svoju nacionalnu suverenost.

Načelno, taj balans u EU postiže se na kvalitetan način, no postoje i one snage, to je činjenica, koje žele da se Europska unija federalizira i pretvori u super državu gdje bi se sve odluke donosile u Bruxellesu. Ja šaljem jasnu poruku da je nama to neprihvatljivo” – rekao je Sokol. Dodao je da Europska unija, prema načelu supsidijarnosti, treba rješavati samo one probleme koje države ne mogu riješiti same, a ključne stvari koje su temelj nacionalne suverenosti i nacionalnih interesa trebaju ostati u nacionalnoj nadležnosti kao što je to bilo do sada.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime