34 C
Vinkovci
Subota, 13 srpnja, 2024

“Gdje smo nakon tri godine” – Okrugli stol u Drenovcima u povodu treće obljetnice od katastrofalne poplave

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Povodom obljetnice od katastrofalne poplave, u Drenovcima je održan okrugli stol pod nazivom “Gdje smo nakon tri godine”. Uz obraćanje načelnika Općina Drenovaca i Gunje i zamjenice načelnika Vrbanje, predstavnici Hrvatskih voda održali su prezentaciju pod nazivom “Eu projekt-modernizacija lijevoobalnog nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške”. Svi se slažu da je – kada je riječ o obnovi objekata – učinjeno dosta toga. No, ono što je apostrofirano kao jedan od problema jest obeštećenje stočara koji su u poplavi ostali bez stoke. Taj dio posla nije odrađen, načelnici su tražili da se problem u što kraćem roku riješi.

U samo jednom danu OS RH angažirale su 1370 svojih pripadnika, bila je to borba čovjeka s prirodom – podsjetio je danas umirovljeni general zbora, Drago Lovrić. “To je bila najveća mirnodopska operacija hrvatske vojske, pokrenuta da spasi imovinu i ljude. Hrvatski vojnik bio je spreman i plivati i letjeti da spasi i zaštiti građane ovoga kraja”, rekao je Lovrić u Drenovcima.

Iz državnog proračuna onima koji su sami obnavljali svoje objekte država je do sada isplatila 65 milijuna kuna. Preko organizirane obnove isplaćeno je oko 506 milijuna kuna i 124 milijuna na račun PDV-a. Za uklanjanje građevina opasnih za život utrošeno je preko 11 i pol milijuna kuna. Iako su se svi vratili u svoje domove primjedbe nezadovoljnih gradjana i dalje se zaprimaju. Stočari su posebice nezadovoljni. Problem sanacije štete vezan uz uginulu stoku u poplavi istaknuli su i načelnici Drenovaca i Gunje. Zatražili su pomoć po tom pitanju. “Brojka se kreće oko osam milijuna kuna, što bi trebalo sanirati kako bi se nabavila matična stada. To je nešto osnovno, većina stanovnika ovdje živi od poljoprivrede, molimo ministarstvo poljoprivrede da taj problem što prije stavi u proceduru”, rekao je na Okruglom stolu u Drenovcima, načelnik Općine, Jakša Šestić.

U poplavi je stradalo oko 12.000 grla razne stoke, ne računajući sitnu stoku. Ugrubo – bilo je oko 230 tona lešina, a spašeno je oko 8.300 grla stoke i razvezeno po okolnim farmama.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime