1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Gdje su naši najmiliji? – Obitelji još čekaju odgovore

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Prema posljednjim podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja na području Vukovarsko-srijemske županije još uvijek se traže 402 nestale i nasilno odvedene osobe, najvećem dijelu te brojke posljednji trag se izgubio u gradu heroju. Podsjetilo se na crnu statistiku povodom sutrašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba. U Borovu naselju izaslanstva Grada Vukovara i Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja položila su vijence i upaljene svijeće podno spomen obilježja nestalim u Domovinskom ratu.

“Nama fali već 27 godina da nemamo gdje svijeću zapaliti, ja sam uvijek palila kod muževih roditelja na groblju i za njega, ili bi zapalila kod spomenika na braniteljskom groblju” – rekla je predsjednica Udruge “Vukovarske majke”, Manda Patko. Zamjenik vukovarskog gradonačelnika, Marijan Pavliček, podsjetio je: “U Vukovaru još uvijek gotovo tri stotine nestalih.”

Kako bi se došlo do bar nekih odgovora predstavnici Vukovarskih majki, među njima i Patko u veljači ove godine u Beogradu su se susreli s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Zatraženi su tada podaci po tom pitanju na koje Hrvatska od Srbije već ionako predugo čeka odgovore. Iako im je Vučić tom prilikom obećao slati izvješća o potrazi za nestalima svaki tjedan, novih informacija još uvijek nema. Potraga je ostala uglavnom na poznatim informacijama.

“Bojimo se da to ipak od samog vrha vlasti dolazi do usporavanja i zataškavanja istraživanja nestalih osoba što se tiče Domovinskog rata”, mišljenja je Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije stradalničkih udruga.

Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj službeno se obilježava 30. kolovoza, a središnje obilježavanje u Republici Hrvatskoj ove je godine organizirano u Karlovcu. S uvjerenjem da nada ipak još uvijek postoji.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime