11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Gospodarskim poslovanjem oštetili državni proračun Republike Hrvatske za oko 3,5 milijuna eura

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Policijska uprava vukovarsko-srijemska provela je kriminalističko istraživanje nad trima stranim državljanima, dvojica su mađarski i jedan srpski, radi sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, točnije sumnjičimo ih za kaznena djela Utaja poreza i carine, zatim Krivotvorenje službene i poslovne isprave, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Tijekom izvida smo utvrdili kako su sva trojica kao odgovorne osobe ovlaštene za vođenje trgovačkih društava, osumnjičeni mađarski državljani su ih vodili na području Vukovarsko-srijemske, a osumnjičeni srpski u Osječko-baranjskoj županiji, tijekom 2018. i 2019. godine lažno prikazivali poslovne događaje kojom prilikom su, ne poštujući računovodstvena i knjigovodstvena pravila, nevjerodostojno knjižili i prikazivali ih u svojim poslovnim knjigama sve s ciljem da svojem trgovačkom društvu pribave nepripadnu materijalnu korist te su upravo na temelju takvih lažnih računa nadležnoj poreznoj upravi podnosili prijave za povrat na dodanu vrijednost.

Na takav način su osumnjičenici, koji su bili odgovorni za vođenje trgovačkog društva na području Vukovarsko-srijemske županije, pribavili preko 50 takvih lažnih računa u kojima su prikazali vrijednost od preko 17 milijuna eura, a na temelju čega su, oštetivši državni proračun Republike Hrvatske, priskrbili povrat na dodanu vrijednost u iznosu od oko 3,5 milijuna eura.

Utvrdili smo i da jedan osumnjičenik, koji je bio odgovoran u vođenju trgovačkog društva koje je poslovalo na području Vukovarsko-srijemske županije, nije poštivao računovodstvena i knjigovodstvena pravila, jer u zakonskom roku nije pokrenuo postupak stečajnog postupka.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je nadležnom državnom odvjetništvu dostavila kaznenu prijavu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime