25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Grad Vinkovci bogatiji za 280 mladih stabala

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vinkovačka zelena priča ne posustaje ni dana. Nakon jučerašnje završne konferencije projekta u sklopu kojeg su postavljeni solari na tri škole i tri vrtića, već danas su u svim gradskim četvrtima raspoređene ekipe koje sade mlada stabala. Sadnja stabala početak je projekta izgradnje novih zelenih oaza koje će Vinkovčani moći koristiti na čak 14 lokacija u gradu.

Projekt „Zelene oaze“ financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 80 posto, a riječ je o projektu prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednosti preko 190 tisuća eura kojim će se ozeleniti zone dječjih igrališta, parkova i popularnih okupljališta s ukupno 280 stabala i ukrasnog zelenila te izgraditi sjenice sa stolovima i klupama koje će građani koristiti za druženje i odmor. Cilj je na mjestima okupljanja, ponajprije uz dječja igrališta, izgraditi prostor gdje će roditelji, bake i djedovi moći odmoriti i u ugodnim uvjetima porazgovarati i družiti se dok se djeca igraju. Stabla će osigurati hlad za ljetnih vrućina, a sjenice će poslužiti i za zaštitu od sunaca i kao mjesto gdje se djeca mogu skloniti u slučaju kiše.

„Zeleni, čisti i zdravi Vinkovci su prekrasna priča koju svakodnevno živimo zajedno s našim sugrađanima, a u slučaju sadnje stabala posebno vesele pohvale koje smo zaslužili od onih za koje sve ovo i radimo, naših najmlađih koji nisu mogli odoljeti da ne ispitaju što se to događa uz njihova igrališta. I to je ono najvažnije, vidjeti djecu vani kako se igraju, druže i žive zdravim načinom života. U današnje vrijeme, kada tehnologija zbog prekomjernog korištenja u jednom dijelu postaje problem, naročito kod djece i mladih, iznimno je važno osigurati sadržaje koji će ih privući i odmaknuti od ekrana, bilo da se radi o dječjim i sportskim igralištima, ovakvim mjestima za zajednička druženja ili nečemu trećem“, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić.

Sadnice hrasta, javora, lipe, jasena i drugih vrsta, posađene u sklopu ovog projekta, samo su dio strategije zelenih Vinkovaca koja obuhvaća brojne druge učinkovite i ekološki važne programe i projekte. U Vinkovcima će tako u dva proljetna i dva jesenska ciklusa sadnje 2023.-2024. biti posađeno preko 700 mladih stabala, intenzivno se radi i na energetskim obnovama javnih zgrada te na velikim projektima razvoja čistih energija iz vodika i iz geotermalnih izvora, a spreman je i novi projekt postavljanja solara na preostale zgrade škola, vrtića i javnih ustanova.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime