21 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Grad Vinkovci dobio peticu za transparentnost

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina u razdoblju studeni 2022. – travanj 2023.

Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica, izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama, od mogućih 5 iznosi 4,6. Kako se navodi u analizi, u ovom ciklusu jedna županija, 15% gradova i 23% općina nisu objavile potreban broj dokumenata. Osim toga, 1% gradova i 12% općina ne pridržava se uputa Ministarstva financija i ne objavljuje prijedlog proračuna. U odnosu na prethodni ciklus istraživanja, 24% lokalnih jedinica objavilo je veći broj dokumenata, 65% ih je objavilo jednaki broj, ali 11% ih je objavilo manji broj dokumenata.

Peticu za transparentnost ove je godine od IFJ-a dobilo 109 gradova, sedam više nego lani, a najveći napredak ostvarili su Hrvatska Kostajnica, Petrinja, Senj, Vinkovci i Vodnjan koji su s prošlogodišnje ocjene 3 ove godine skočili na 5.

Institut za javne financije već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina. Cilj je utvrditi objavljuju li svake godine pravovremeno pet ključnih proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Proračunska transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost upravljanja javnim sredstvima, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica te na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime