4.2 C
Vinkovci
Srijeda, 19 siječnja, 2022

Grad Vinkovci ide u borbu s ambrozijom – na teren šalje komunalnog redara

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Svakog ljeta gotovo trećina stanovništva kontinentalnog dijela Hrvatske suočava se s alergijama. Jedan od najjačih prirodnih alergena svakako je ambrozija. Cvate u razdoblju od početka kolovoza do prvih mrazova, kada je najveća koncentracija njezine peludi. Najkritičniji tjedni tek dolaze. Kako bi se umanjila koncentracija peludi u zraku, svatko bi trebao doprinijeti njezinom iskorjevanju.

-Grad Vinkovci ima komunalnog redara koji će u narednim tjednima intenzivno obilaziti poljoprivredne površine, evidentirati stanje te ukoliko bude potrebno izdavati mjere upozorenja i rješenja o hitnom uklanjanju tih alergenih biljaka. Očekujemo suradnju svih poljoprivrednika da preuzete obveze i izvršavaju, rekao je Hrvoje Niče, pročelnik UO gospodarstva Grada Vinkovaca.

Niče je napomenuo kako su prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, svi vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni obavljati agrotehničke mjere za suzbijanje korova i amborzije, te da su dužni koristiti kemijska i tehnička sredstva za suzbijanje ovog korova.

Oni koji budu odbijali suradnju i uništavanje korova, bit će prijavljeni poljoprivrednoj inspekciji. Prema Zakonu kazne idu do čak 30.000 kuna.

-Cilj nije nikoga kazniti, ali definitivno cilj mora biti, život u zdravom gradu i okruženju, istaknuo je Niče.

Pozivaju se građani na prijavu mikrolokacije na kojima ima ambrozije, a sve kako bi gradske službe mogle pravovremeno reagrirati.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime