34 C
Vinkovci
Subota, 13 srpnja, 2024

Grad Vinkovci početkom sljedeće godine ukida prirez i ne povećavaju stope poreza na dohodak

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Od danas je i službeno, Vinkovci od 1. siječnja 2024. ukidaju prirez od 10 posto i ne povećavaju postojeće stope poreza na dohodak od 20 i 30 posto, a 1,9 milijuna eura manjka u proračunu nadoknadit će uštedama i drugim prihodima.

Potvrđeno je to na današnjoj sjednici Gradskog vijeća izglasavanjem prijedloga Odluke na stavljanje izvan snage Odluke o gradskim porezima Grada Vinkovaca. Pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Sanja Lozić objasnila je kako Grad Vinkovci trenutnom Odlukom o gradskim porezima na snazi ima samo prirez porezu na dohodak, svi ostali porezi već ranije su stavljeni izvan snage kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvenici. Naime, jedinice lokalne samouprave imaju pravo uvesti i porez na potrošnju, porez na kuće za odmor i porez na korištenje javnih površina, a Vinkovci to nisu učinili. Gradonačelnik Ivan Bosančić naglasio je kako je Grad danas u mogućnosti odreći se gotovo dva milijuna eura prihoda zahvaljujući konstantnom rastu gospodarstva, provedbi brojnih poticajnih mjera i povlačenju EU sredstava.

„U prvih devet mjeseci ove godine smo u poreznim prihodima rasli 27 posto, a to opet potvrđuje činjenicu da su nam tvrtke iznimno narasle, kako u prihodima tako i u dobiti. Prošle godine su naše tvrtke imale preko 50 milijuna eura dobiti. Vinkovci su najsnažniji grad u našoj županiji, lokomotiva u gospodarskom i svakom drugom smislu i to je za nas od iznimne važnosti. Naši poduzetnici ovdje stvaraju taj dohodak, ovdje zapošljavaju ljude, ovdje generiraju plaće, ovdje plaćaju poreze, rastu, a to znači da onda raste i sam grad. Kada smo govorili o rastu vinkovačkog gospodarstva neki su to gledali sa skepsom, a danas svi imaju priliku vidjeti prihode koji su značajni i zahvaljujući kojima danas možemo otpustiti jedan dio poreza. Stoga, hvala svima vinkovačkim poduzetnicima, svima koji zapošljavaju, koji stvaraju, a mi ćemo im i dalje biti potpora kako bi zajedno nastavili rasti“, istaknuo je Bosančić.

A kada se radi o samom povećanju plaća građanima, nakon 1. siječnja i navedenih izmjena na obračun plaća zaposlenih u gradu Vinkovcima, na primjeru osobe koja je porezni obveznik s bruto plaćom od 1.590 eura te koja uz osnovni osobni odbitak koristi i olakšicu za dvoje uzdržavane djece, dolazi se do izračuna kako će njezina/njegova neto plaća na mjesečnoj razini rasti za 30 eura odnosno 360 eura na godišnjoj razini.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime