20 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Grad Vinkovci poklonima razveslio djecu udomiteljskih obitelji

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Tradicionalno uoči Božića, prigodne poklone Grada Vinkovaca dobila su i djeca iz udomiteljskih obitelji, radi se o 37 darovnih kartica za isto toliko mališana.
Gradski Upravni odjel društvenih djelatnosti ovaj program provodi sukladno Odluci o socijalnoj skrbi, a na osnovu evidencije Centra za socijalnu skrb Vinkovci i u suradnji s Centrom.

„Svako dijete treba i zaslužuje dom, toplo obiteljsko okruženje i osjećaj sigurnosti, što u udomiteljskim obiteljima djeci pružaju udomitelji. Oni nesebično daju sebe kako bi im pružili sve uvjete za kvalitetno odrastanje, ali i socijalni i emocionalni razvoj. Uz zahvalu udomiteljima na svemu što čine te kako bi djeci božićne blagdane učinili što ljepšima, ponovno smo i ove godine osigurali poklone koji su im uručeni prije Božića“, objašnjava pročelnica Andrea Vinković.

U Vinkovcima je 37 djece smješteno u 12 udomiteljskih obitelji koje su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb Vinkovci, a Grad udomiteljima pomaže i na način da im u potpunosti financira smještaj djece u vrtićima. U Vinkovcima od veljače djeluje i Udruga udomitelja djece „Cibale“, u kojoj su već četiri mjeseca nakon početka rada zaslužili nagradu „Udomitelj godine“. Naime, predsjednica udruge Gordana Štrbo našla se u društvu pet udomiteljica iz cijele Hrvatske kojima je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u lipnju dodijelio ovu prestižnu nagradu.

„Kroz ovo početno vrijeme rada Udruge vidljivo je da smo djelovali na svim područjima, kako na raznim edukacijama, tako i na osvješćivanju i senzibiliziranju javnosti o spoznaji što znači biti udomitelj te kolika je zapravo potreba za udomiteljima. U prosincu smo kroz ideju o Baki Evi, koja je oživjela i donijela božićni duh prošlih vremena, vidjeli da smo jako dobro prihvaćeni. Često naglašavam kako djeca trebaju pomoć zajednice svih 365 dana u godini i nije dugo trebalo da ta moja rečenica zaživi u djelo. Od osnutka naše udruge, uz pomoć lokalnih poduzetnika i građana, ali i veliku podršku i potporu koja dolazi od strane Grada i gradonačelnika koji je zaista uvijek imao sluha za naše potrebe, uspjeli smo napraviti puno toga“, ističe Gordana Štrbo.

Nije tajna, dodaje, kako je udomitelja sve manje i želja im je da se u tom pogledu ipak nešto pomakne na bolje.
„U tome imamo pomoć lokalne zajednice i to na nekoliko načina, kroz samu pomoć udruzi, kroz financiranje vrtića, odlaska na ljetovanje pa sve do poklona za blagdane već nekoliko godina za redom. Malo gradova se može pohvaliti ovakvom udrugom, ali i malo udomiteljskih udruga u Hrvatskoj se može pohvaliti ovakvom podrškom Grada koja će iz godine u godinu vjerujem biti još bolja. Na to nas upućuje činjenica kako je gradonačelnik naglasio da želi biti stalno upućen u problematiku vezanu uz udomiteljstvo, sa željom da nam pomogne koliko god je to moguće“, kaže Gordana Štrbo.

Inače, upravo ovih dana je izašao i spot koji govori o udomiteljstvu, nastao u suradnji Centra za socijalnu skrb Vinkovci i Udruge udomitelja djece „Cibale“, napravljen kako bi zajedno pokušali doprijeti do ljudi te ih pozvati da postanu udomitelji.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime