17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Grobnički dondolaši u Vukovaru

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Odjekivao je Vukovar zvonjavom i bukom, stigli su grobnički dondolaši. Odjeveni u krzno i masku s rogovima, uz čađavo lice i uz veliko zvono na leđima, otplesali su do središta grada svoj tradicionalni ples. Ondje su ih dočekali kostimirani mališani iz vukovarskih dječjih vrtića i gradonačelnik Ivan Penava. Osim što su svojom tradicijom oduševili Vukovarce, dondolaši iz Općine Čavle donijeli su i dar – donaciju vrijednu 20.000 kuna za obnovu vukovarskog vodotornja.

Inače, ovi zvončari iz Grobnika ime su dobili po dondolu, što je naziv za zvono. Tradicija im, barem po predaji, seže još u 13. stoljeće. Tada su, naime, stočari odjeveni kao današnji zvončari, čuvali svoja stada, plašeći grabežljivce i divlje zvijeri, a kada su stigli Tatari, upravo je njihov opasan izgled pomogao viteškoj vojsci da se obrani od osvajača. Bila predaja ili istina, postali su dondolaši dio prepoznatljive tradicije.

Inače, u Vukovar su stigli iz Bugarske, gdje su na njihovoj zvončarskoj smotri, među 80 zvončarskih grupa, bili jedini predstavnici Hrvatske. Što se Vukovara tiče, ove će godine maškare biti mnogo glasnije, a sadržaj bogatiji. I to zahvaljujući vukovarskom ogranku Udruge braniteljica VSŽ koji će organizaciju uzeti u svoje ruke, najavio je skorašnja karnevalska zbivanja gradonačelnik Penava.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime