16 C
Vinkovci
Nedjelja, 24 rujna, 2023

HOS-ova ploča iz Jasenovca premještena u Novsku

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nakon višednevnog verbalnog rata s vladajućima na jednoj i pripadnicima braniteljske populacije na drugoj strani, ploča s imenima i prezimenima jedanaestorice poginulih pripadnika HOS-a danas je oko 13 sati premještena iz Jasenovca u Novsku, konkretnije na lokaciju Trokut, gdje se nalazi spomen obilježje brigadama koje su branile zapadnu Slavoniju. Događaj je nekoliko sati ranije obznanjen na medijskoj konferenciji kojoj su prisustvovali predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić, zapovjednik ratne postrojbe HOS-a “Rafael vitez Boban” Marko Skejo i nekadašnji čelnik HSP-a Anto Đapić.

– Nije to nikakav kompromis, išli smo sačuvati dostojanstvo HOS-a, da poginuli s te ploče ostanu neokaljani, da se ne lome koplja preko njihovih kostiju – rekao je Barišić.

Na konferenciji je također iskazano uvjerenje da na premještenoj ploči HOS-a ostaje sporni natpis Za dom spremni te da je pitanje ratne oznake HOS-a riješeno i ozakonjeno. Takav je navod začudio potpredsjednika Vlade Predraga Štromara:

Ne znam ništa o tome, nemam informaciju. Nismo zadovoljni, ne želimo “Za dom spremni” u javnosti. Kad se donese zakon, sigurno neće biti mjesta tome ni na jednom grbu, siguran sam” – naglasio je potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar (HNS).

Svoj osvrt na premještanje ploče dao je i ministar uprave Lovro Kuščević koji je, pak, rekao kako je postignuto rješenje kojim je izražen pijetet i prema jedanaest poginulih HOS-ovaca, i prema žrtvama logora Jasenovac. Time se ne prejudicira korištenje bilo kakvog totalitarnog obilježja ili pozdrava, već je u ovom slučaju riječ o tehničkom usklađenju statuta sukladno Zakonu o udrugama, nastavio je Kuščević. Cjelovito rješenje ovog pitanja, kako je najavljeno, slijedi kroz novi zakon, nakon što Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima dostavi Vladi svoje preporuke.

– Povjerenstvo će donijeti preporuke, Vlada će temeljem toga izraditi prijedlog zakona i uputiti ga u zakonsku proceduru. Vjerujem da će se tada regulirati korištenje svih simbola totalitarnih režima – naglasio je Kuščević i dodao kako je ovo prva Vlada koja je uopće pristupila rješavanju aktualnog problema.

A o premještaju ploče sa spornim natpisom oglasio se i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je sazvao izvanrednu medijsku konferenciju na kojoj je komentirao aktualna događanja u Hrvatskoj.

– Mi smo to pitanje riješili kako inače želimo riješiti ovakve teme koje stvaraju velike ideološke podjele u hrvatskom društvu, a to je dijalog s udrugom koja je ploču postavila, uz poseban pijetet prema žrtvi jedanaestorice branitelja – podvukao je Plenković.

Premještaj je prva faza, a druga, kako je to ranije pojasnio i ministar Kuščević, zakonsko je reguliranje. Negirao je, međutim, Plenković ikakvo legaliziranje pozdrava ”Za dom spremni” koji je, rekao je premijer, vezan uz NDH i ustaški režim, te je na koncu poručio kako je vrijeme da se ovo pitanje u cijelosti riješi te da se ova i slične teme koje Hrvatsku vraćaju unatrag napokon skinu s dnevnoga reda.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime