5 C
Vinkovci
Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Hrastova mrežasta stjenica napala 40.000 hektara hrastove šume – prijete ogromne štete

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Hrastova mrežasta stjenica insekt je koji je prije tri godine u Hrvatsku došao, pretpostavlja se, transportom iz Turske i Italije, u kojima se ranije pojavio, ali ne u toliko brojnosti. Insekt obitava na hrastu i siše njegov list. Jedna od posljedica je fiziološko slabljenje hrasta, a žir nezreo opada značajno ranije nego što je to uobičajeno. Ukratko, u tom slučaju nema obnove šume. Zahvaćen je cijeli Spačvanski bazen, odnosno 40.000 hektara hrasta lužnjaka, a u priču su uključene sve nadležne, brojne institucije.

”U početku nam se nije činilo da će biti toliko štete, no ova godina je ekstremna, što može vidjeti i običan prolaznik, da je šuma požutila dva mjeseca prije nego što je to uobičajeno. Ne želimo uopće razmišljati što se sve može dogoditi, posljedice mogu biti nesagledive”, upozorava Damir Dekanić, voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci.

Djelatnici Hrvatskih šuma do sada nisu imali velike mogućnosti u suzbijanju, jer se radi o štetniku čije su faze razvoja slabo poznate. Napravljena su pokusna istraživanja na 400 hektara. Tretiranja sa zemlje nisu dala rezultate, stoga je izabran najmanje štetan insekticid za trenitranje iz zraka.

”Rezultati koje smo pratili su zadovoljavajući, imali smo određen broj uginulih stjenica na tim plohama”, kaže Vesna Ančić Tunuković, stručna suradnica za zaštitu šuma u Odjelu za ekologiju.

S obzirom na moguću ogromnu gospodarsku štetu, s novim tretiranjima se ne može i neće čekati, najavljuju iz Hrvatskih šuma.Osim utjecaja na gospodarstvo, ispituje se i mogući utjecaj na zdravlje.

”Ovaj štetnik se, osim u šumi, pojavljuje i u urbanim sredinama, u dvorištima, selima, gradovima…. Stvara probleme, neugodan je, pomalo gricka i napada ljude, no za sada nije moguće tvrditi sa sigurnošću kakve posljedice može nositi, osim što možda eventualno može izazvati alergijske reakcije, u slučaju kojih se treba javiti u nadležne ustanove”, zaključuje Ančić Tunuković.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime