28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Hrvatska predsjeda Strategijom EU za dunavsku regiju

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nakon Rumunjske, kormilo upravljanja Strategijom za dunavsku regiju preuzela je Republika Hrvatska. S obzirom da su Ilok i Vukovar jedina dva hrvatska grada na Dunavu, jasna je simbolika organiziranja predstavljanja programa hrvatskog predsjedanja dunavskom Strategijom u Vukovaru.

Europska strategija za Dunav jedna je od 4 makroregionalne strategije Europske unije koja koordinira 14 zemalja dunavskog sliva od lipnja 2009. godine. Uz Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjska županija dio je hrvatskog podunavlja.

Na predstavljanju programa u Vukovaru sudjelovali su ministri regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

– Hrvatska kao predsjedateljica ima tri politička cilja. Jedan je ravnomjerni regionalni razvoj gdje ćemo promovirati projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Drugi je povezivanje makro-regionalnih strategija sa lokalnim strategijama, a treći cilj je povezivanje sa zemljama zapadnog balkana i istočnog partnerstva – rekao je na predstavljanju programa ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić.

Uz ministarstvo regionalnog razvoja, na dunavskoj strategiji radi i ministarstvo vanjskih poslova.

– Hrvatskoj je u interesu podrška županija koje su uz i neposredno uz hrvatsko podunavlje. Podržat ćemo ujednačen i održiv razvoj – rekao je ministar Grlić Radman.

Središnja tema jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja je “Dunavska strategija – 10 godina poslije”, s ciljem utvrđivanja uloge makroregionalne suradnje, vrednovanja postignutih rezultata i definiranja budućeg smjera njezinog razvoja.

Hrvatska je dunavskom Strategijom započela predsjedati 1. studenog, a od nagodinu predsjeda i Vijećem Europske unije.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime