1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Hrvatsku pogodila epidemija gripe, na području Vukovarsko-srijemske županije još nije evidentiran niti jedan slučaj oboljenja

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Naglo visoka temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima, te kasniji simptomi dišnog sustava – riječ je dakako o gripi, koje pak još uvijek u ovom dijelu Hrvatske nema, sudeći po podacima epidemioloških službi u Županji, Vukovaru i Vinkovcima. “Za sada nemamo prijava o oboljelima”, kaže Jasna Topolovec, dr.med., iz Zavoda za javno zdravstvo VSŽ.

Velika većina građana cijepljenje je već odradila. Iako, ističe dr. Topolovec, cjepivo ne štiti 100%, i u slučaju oboljenja klinička slika cijepljenih pacijenata bit će blaža, a tijek bolesti kraći. Dodala je kako je procjepljeno oko 9000 osoba i to one kategorije koje se i inače cijepe – stariji od 60 godina. Iz Zavoda ističu da oni koji se nisu cijepili to još uvijek mogu učiniti, u Zavodu u Vinkovcima, te u ispostavama Županja i Vukovar.

Liječnici napominju kako nije svaka prehlada gripa. “Gripa je bolest koja ima trajanje od sedam, osam dana, praćena je visokom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima i jednim općim lošim osjećanjem. Gripa je ono kad čovjek stvarno padne u krevet” – pojašnjava dr. Topolovec. Liječenja usmjerenog na uništavanje samog virusa, kako je poznato, nema, već nakon oboljenja slijedi simptomatsko liječenje.

Starije i kronično oboljele osobe moraju posebno pripaziti i na vrijeme reagirati, a inače zdrave osobe koje imaju dobar imunološki sustav, gripu će, uz liječenje i nužno mirovanje, preboljeti bez komplikacija.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime