25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

I u sljedećoj se godini nastavljaju izdvajanja za sva područja na kojima se temelji razvoj županije

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je zadnja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine, a među točkama dnevnog reda, između ostalog, nalazili su se prijedlozi proračuna za 2024., demografskih mjera i javnih potreba u sportu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković koji je na samom početku pročitao dnevni red koji je nakon toga i usvojen. Prve tri točke bile su vezane uz proračun, a o njima je izvijestila pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga.

„Moram priznati da sam vrlo zadovoljan izvršenjem proračuna i rebalansom kojim ove godine dolazimo do gotovo 200 milijuna eura, odnosno najveći proračun do sada. U sljedećoj godini imamo razvojan proračun u iznosu od 137 milijuna eura, a manji je iz razloga što od 1. siječnja 2024. bolnice prelaze pod ingerenciju Ministarstva zdravstva što znači da sva davanja vezana uz bolnicu ne prolaze kroz naš proračun.I dalje nastavljamo povećavati sredstva za demografiju, obitelji slabijeg socijalnog statusa, umirovljenike, studente, gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, odnosno sva ona područja na kojima temeljimo razvoj naše županije“, osvrnuo se vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić istaknuvši kako je godina bila iznimno izazovna, posebice kada je riječ o elementarnoj nepogodi i pojavi afričke svinjske kuge, ali da u sljedeću godinu ulazimo čvršći, jači, bolji i spretniji nego dosad. Osim toga, župan se osvrnuo i na prosvjede svinjogojaca te odluke Ministarstva poljoprivrede.

„Imamo najave da bi sutra u Europskoj komisiji trebala biti donesena odluka, odnosno sve je učinjeno da to tako bude, da se dozvoli klanje za osobne potrebe i kod nas. Objavu ćemo, ukoliko to tako bude, znati sutra, a već od sljedećeg tjedna možemo očekivati i promjenu“, najavio je župan rekavši kako svatko tko nije zadovoljan ima pravo prosvjedovati, ali da su Županija i Ministarstvo poljoprivrede učinili sve kako bi se ljudima pojasnila situacija i u konačnici pomoglo. „Ako postoje pravila moramo ih se držati, a ne birati čega ćemo se držati, a čega ne. Naravno da mi je žao i suosjećam sa svakim tko je pretrpio štetu. Međutim, ako ne možemo tu štetu zaustaviti, sve što možemo učiniti je sanirati je u što većoj mjeri, na čemu je i bio fokus“, zaključio je župan.

Na rad Županijske skupštine osvrnuo se i predsjednik Milinković rekavši kako je godina doista bila izazovna, međutim zajedničkim su naporima i snagama uspjeli sve prebroditi. „U ovoj smo godini donijeli niz općih akata koje smo uputili resornim ministarstvima koji su ih pregledali, a činjenica da nijedan nije vraćen potvrđuje da su napravljeni u skladu sa zakonom. Kroz te smo akte pokrili aktivnosti koji se tiču poljoprivrede, šumarstva, lovstva, poticanja gospodarstva, demografije i slično“, kazao je Milinković pohvalivši dobru suradnju županijskih vijećnika koji su, kako ističe, imali prostora komunicirati, iznijeti svoje stavove, mišljenja i prijedloge.

Upravni odjel za sport, mlade i demografiju i ove će godine provoditi demografske mjere s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika naše županije. „Proračun za demografske mjere povećan je za oko 50 tisuća eura u odnosu na 2023., a odnosi se na četiri, odnosno pet mjera. Peti se program odnosi na program užine koji će biti realiziran od rujna 2024. jer Vlada RH u cijelosti financira prehranu djeci u ovoj školskoj godini. Odaziv korištenja demografskih mjera bio je iznimno dobar. Za oko 70 mladih obitelji sufinancirana je kupnja prve nekretnine, gotovo 270 obitelji koristilo je mjeru za obitelji s četvero ili više djece, oko 1500 studenata, što je najveći broj dosad, koristilo je mjeru sufinanciranja prijevoza vlakom, a oko 20 trudnica, ovisno o mjesecu, koristilo je mjeru pomoći pri komplikacijama u trudnoći“, rekao je pročelnik Mario Meštrović poručivši kako vjeruje da će u 2024. odaziv biti jednak, ako ne i veći, te da će uz pomoć demografskih mjera Vukovarsko-srijemska županija ipak uspjeti pomoći stanovnicima na svom području.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime