11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

IN MEMORIAM Joza Mataković-”snažni tkalac slavonske ravni”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Joza Mataković, akademski slikar i scenograf iz Vinkovaca rođen je 15.travnja 1922. u Ivankovu,a preminuo je 17. siječnja 2008. godine u 86. godini života

Podneblje iz kojeg je poniknuo označilo je čitav njegov stvaralački rad. Zahvaljujući upravo tim korijenima, temelju na kojem je izradio samosvojan i originalni izričaj, ovaj “snažni tkalac slavonske ravni” zauzeo je zasluženo i istaknuto mjesto uz značajne slikare krajolika u hrvatskoj modernoj i suvremenoj umjetnosti.

Autor je grba Vinkovačkih jeseni, kako je rekao,  na kojem se  nalazi tikvica, simbol folklora (bijela boja), stavljena u jabuku, onu poznatu borinačku (crvena boja). Jabuku obasjava krug sunca (žuta boja), koji obasjava i plodove zemlje (oker i crvena boja). Sve zaokružuje crna boja, crni humus plodne zemlje crnice iz koje su izrasle i tikvica i jabuka i svi plodovi blagorodne Slavonije.

Za svoj slikarski i scenografski rad nagrađen je dvjema zlatnim medaljama i dvjema zlatnim plaketama. Izlagao je u zemlji i inozemstvu samostalno i skupno. Autor je znaka i grba najznačajnije manifestacije tradicijske kulture i baštine – Vinkovačkih jeseni.

Foto: Zvonimir Tanocki

 

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime