22 C
Vinkovci
Subota, 25 svibnja, 2024

Ispitivanje predizbornih trendova u Vukovarsko-srijemskoj županiji

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

HDZ-u gotovo polovica glasova

Agencija 2X1 komunikacije iz Zagreba provela je za medijsku kuću Novosti istraživanje političkih preferencija u Vukovarsko-srijemskoj županiji uoči izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora. Da su izbori iduće nedjelje, HDZ bi zajedno sa svojim koalicijskim partnerima u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobio povjerenje 47,33 posto ispitanika. Drugoplasirana stranka bila bi Domovinski pokret sa 16 posto. Socijaldemokratska partija s koalicijskim partnerima dobila bi 11 posto, a koalicija Most-Hrvatski suverenisti 9,33 posto. Prema trenutnim trendovima, ispod praga ostali bi Možemo s 3,67 posto, ali i HSP s 2,33 posto, Umirovljenici zajedno s 2 posto, Odlučnost i pravednost s 1,67 posto te Stranka Ivana Pernara s 0,67 posto. Neodlučnih je ovog puta 6 posto ispitanika.

Istraživanje je provedeno CATI metodom od 5. do 8. travnja na uzorku 300 ispitanika uz eliminaciju izbornih apstinenata te mogućnost pogreške uzorka 5 posto.

U odnosu na prije mjesec dana, kada smo, na uzorku od 200 ispitanika, dakle stotinu manje, objavili prve preferencije birača po raspisivanju parlamentarnih izbora i predsjednikovoj objavi pretenzije na premijersko mjesto, potpora HDZ-u i partnerima baš kao i SDP-u rasla je za oko 2,5 postotna poena, Domovinskom pokretu za jedan posto, Hrvatski suverenisti s MOST-om su narasli za čak 3 posto. Dok je i HSP rastao za nešto više od 1,5 posto umirovljenici jedini bilježe pad i to za značajnih 4 posto. U ožujku je neodlučnih bilo 19,18 posto.

U odnosu na najnovije podatke i veći uzorak, da su u nedjelju izbori, neodlučnih je za 13 posto manje. Dodajmo kako u prošlomjesečnom ispitivanju biračkih preferencija za Vukovarsko-srijemsku županiju, stranke OIP Karoline Vidović-Krišto i Ivana Pernara nisu bili uvrštene jer konačne liste s kandidaturama nisu bile objavljene.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime