22 C
Vinkovci
Srijeda, 4 listopada, 2023

Ivan Penava predstavio Zakon o poticanju ulaganja na području Grada Vukovara

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Grad Vukovar predstavio je prijedlog Zakona o poticanju ulaganja na području Grada Vukovara, s konačnim prijedlogom Zakona. Prijedlog se sastoji od 38 točaka, kojima se uređuju posebne mjere potpore za poticanje ulaganja poduzetnika na području Grada Vukovara, osniva Fond za obnovu i razvoj, uređuje njegovo ustrojstvo, djelatnost, izvori sredstava za obavljanje djelatnosti te financijska sredstva za poticanje ulaganja na području Vukovara. Cilj Zakona je potaknuti gospodarski razvoj i otkloniti znatnu štetu nastalu stradavanjem u Domovinskom ratu. Posebne mjere potpore obuhvaćaju porezne potpore, potpore za doprinose, upravljanje nekretninama i dodatne mjere.
“Motiv za donošenje ovog zakona je činjenica što postojeći Zakon o obnovi, donesen još 2001., nije polučio ciljeve i efekte zbog kojih je donesen”, rekao je ovom prigodom vukovarsko gradonačelnik Ivan Penava. A efekti nisu postignuti prije svega u razvoju gospodarstva, a onda niti u demografskom smislu, kaže Penava, te ističe da ne žele čekati ni na Zagreb ni na Bruxelles. Podsjeća kako su prije Domovinskoga rata u Vukovaru djelovale četiri jake tvrtke: Borovo, Vupik, Vuteks i Velepromet – samo su one upošljavale 28 i pol tisuća radnika. Danas ovaj grad nema toliko stanovnika. Prijedlogom Zakona od 38 članaka, uređuju se posebne mjere za razvoj grada, cilj je ubrzati obnovu i razvoj Vukovara, naglašeno je u Gradskoj upravi.
Posebne mjere potpore obuhvaćaju porezne potpore, potpore za doprinose, upravljanje nekretninama i dodatne mjere. Naime, prema ovome Zakonu poduzetnik u Vukovaru neće plaćati porez na dobit ukoliko zapošljava najmanje 10 radnika na neodređeno vrijeme. Plaćat će samo 50 posto propisane stope poreza na dobit ukoliko zapošljava manje od 9, a više od 3 radnika. Ne plaća ni porez na dohodak od djelatnosti ukoliko zapošljava najmanje pet radnika. A 50 posto sredstava plaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, poduzetniku se vraćaju nazad.
Cilj gradske uprave je da Zakon uđe u hitnu saborsku proceduru i usvoji se do ljeta ove godine.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime