21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Izložba o nastanku božićnog kruha u Gradskom muzeju Vukovar

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vukovarske adventske svečanosti jedne su od najprepoznatljivijih kulturnih manifestacija u gradu Vukovaru. Osim središnjeg čina, paljenja adventske svijeće, svake nedjelje Vukovarci, ali i brojni gosti uživaju u bogatom, tematski različitom programu. Ove godine, slogan Adventskih svečanosti – “Vukovar-zrno života, sjeme zajedništva” prati i zanimljiva izložba, posvećena kruhu, koji građani imaju prilike vidjeti sve do kraja Svečanosti.

Kruh, osnovna životna namirnica i simbol života, a posebice tijekom blagdana – i simbol obiteljskog zajedništva. Upravo je božićnom kruhu posvećena izložba otvorena u vukovarskom muzeju. “Ovogodišnje svečanosti nose naziv Vukovar-zrno života, sjeme zajedništva, stoga smo otvorili izložbu koja pokazuje kako to nastaje božićni kruh na božićnom stolu” – pojasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić. A kako nastaje i kako je nastajao kroz povijest, od Vučedolaca do danas, pokazuje serija fotografija – od prikaza obrade žita i pripreme kruha kod Vučedolaca, ali i niz vodenica koje su krasile ovo područje.

A kakva se tradicija, kad je božićni kruh u pitanju, očuvala do danas u Hrvatskoj i mjestima gdje žive Hrvati, pokazali su Valpovčani, Sinjani, Subotičani i drugi koji su muzeju darovali primjerak božićnog kruha. Za izložbu fotografija pak zaslužni su kustosi vukovarskog Gradskog muzeja, koji su uz kolege konzervatore i umjetnike dočarali vizualni identitet ovogodišnjih 19. Vukovarskih adventskih svečanosti.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime