1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Izložbom i koncertom obilježen 300. jubilej prvog pisanog spomena županjske Župe Mučeništva svetog Ivana Krstitelja

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Mnoštvo eksponata, od ruha do zapisa, svjedok su bogate povijesti Župe Mučeništva svetog Ivana Krstitelja, koje se zahvaljujući otvorenoj izložbi u Pastoralno-kulturnom središtu blaženog Alozija Stepinca mogu posjetiti svi zainteresirani građani. “Riječ je o izložbi koja predstavlja povijesni razvoj župe, a isto tako predstavlja jedno blago kroz brojne izloške, kao što su misno ruho, različiti tekstilni predmeti, crkvene pjesmarice, različita arhivska dokumentacija, a sve to može se vidjeti i na izložbi, ali i u katalogu koji su autori izložbe izdali”, pojasnila je Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber u Županji.

Na izložbi i pripremi kataloga radilo je 10-ak autora, kako bi na ovaj način dali svoj doprinos očuvanju povijesnog blaga svoje župe. Osim onog materijalnog, cilj je bio prikazati i crkvenu zajednicu i njenu vjeru kao živo blago, kaže Juzbašić. Povod ove velike izložbe također je velik – 300. jubilej prvog pisanog spomena župe Mučeništva svetog Ivana Krstitelja.

“Zapravo 1717. godine počeli su se voditi župne matice i izgrađena je prva crkva koja je bila posvećena Mučeništvu svetog Ivana Krstitelja. No, ono što čitamo prema spomenici, župa je i starija od 300 godina”, kaže Krunoslav Karas, župnik Župe Mučeništva svetog Ivana Krstitelja.

U početku su je vodili franjevci iz franjevačke provincije Bosne Srebrene, a potom ju preuzimaju dijacezanski svećenici Pečuške biskupije, otkriva dijelić bogate povijesti župnik Karas.

Veliki jubilej župe koja danas broji oko 5400 župljana, osim otvaranjem izložbe, proslavljen je i glazbenim događanjem, koncertom Marine Pletikose, Županjke koja danas živi i radi u Zagrebu, na Glazbenoj akademiji. Nastupom u Županji predstavila je i novoosnovani trio.Na repertoaru u kojem su uživali mnogobrojni Županjci bila su djela Beethovena, Rossinija i Cossetta, a osim trija, kao malo iznenađenje za publiku, s dvije pjesme nastupila je i Marinina kći Dora Pletikosa.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime