5 C
Vinkovci
Srijeda, 29 studenoga, 2023

Javnost podijeljena oko sukoba Milanović-Banožić, HDZ stabilno, ljevica pada

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Posljednje ovogodišnje istraživanje CroElecto donosi rezultate potpore strankama te stav građana o sukobu ministra Banožića i predsjednika Milanovića.

Vladajući HDZ ima stabilnu potporu, a u prosincu ona iznosi 28,41% .

SDP pod vodstvom Peđe Grbina bilježi daljnji pad rejtinga, trenutačno je na 14,62%, a vrijedi istaknuti kako u istraživanju SDP bilježi značajno manje glasova nego dosad u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj. Pored toga, među ispitanicima koji bi glasali za neovisne liste i kandidate (6,07%) dominiraju ispitanici skloni Davoru Bernardiću i Rajku Ostojiću.

Trećeplasirana stranka je Možemo s 10,62% potpore te se čini kako Tomaševićevoj platformi i u Zagrebu popularnost prestaje rasti.

Most, s druge strane, bilježi blagi rast. U prosincu mu je rejting na 8,55%, a mostovci već dugo nisu bili bliže dvoznamenkastom postotku. Domovinski pokret 2021. godinu zaključuje s 5,79% potpore.

Stranke iznad jedan posto potpore su Hrvatski suverenisti (1,79%), IDS (1,66%), Fokus (1,66%) te HSU (1,3%), a blizu tog postotka su HNS i HSP (po 0,97%). Neodlučnih ispitanika je već standardno mnogo, točnije 14,34% u prosincu.

Ispitanicima je ponuđen i set pitanja o sukobu predsjednika Milanovića i ministra Banožića: 38,14% ispitanika misli kako je javni sukob započeo Milanović, a 35,73% Banožić.

Upitani misle li da je borba za kadrove u veleposlanstvima motiv sukoba predsjednika i ministra – 39,36% odgovara potvrdno, 31,32% niječno, a 28,72% je neodlučno.

Naposljetku, postavljeno je i pitanje što i u kojoj mjeri misle – koja je strana u pravu. Najveći je broj ispitanika ostao neutralan (54,18%). Da je predsjednik Milanović dijelom ili potpuno u pravu smatra 22,77%, a da je ministar Banožić djelomično ili u potpunosti u pravu smatra 23,05%.

Istraživanje je provedeno 1.12. – 8.12. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama (starost, stupanj obrazovanja, radni odnos, spol) uz brojidbenu pogrešku uzorka +/-3% (SP 95)

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime