25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Josip Šarić: ”Moderni sustavi navodnjavanja poljoprivrednih površina u svim gradovima i općinama ”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U sljedeće četiri godine hrvatsku poljoprivredu očekuju velika ulaganja. Prema planu Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede, cilj je u tom razdoblju povećati vrijednost poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 20% i dosegnuti vrijednost od 3,8 milijardi eura.

Pola milijarde eura uložit će se u nastavak podizanja konkurentnosti kroz potpore za modernizaciju opreme i uvođenjem novih tehnologija te što je vrlo važno, poljoprivrednici će na raspolaganju imati nove dugoročne ugovore za zakup 100 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a subvencioniranim zajmovima i bespovratnim potporama stavit će se u funkciju dodatnih 50 tisuća hektara zapuštenog poljoprivrednog zemljišta, u što će biti uloženo više od 60 milijuna eura.

Za našu županiju posebno je važan nacionalni plan koji podrazumijeva nastavak ulaganja u infrastrukturu navodnjavanja, a koji se odnosi na pripremu projektno-tehničke dokumentacije za navodnjavanje novih 13.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i izgradnju infrastrukture za dodatnih 5.000 hektara.

„Benefiti sustava za navodnjavanje su uistinu ogromni. Naš je interes da svaka općina i svaki grad u našoj županiji ima minimalno jedan moderan sustav navodnjavanja. Ovo je smisao svega onoga što radimo u poljoprivredi i što dugo godina najavljujemo. Imamo i veliki interes poljoprivrednika, proizvođača. Konkretni smo, četiri sustava su izgrađena u županiji, a u naredne četiri godine vjerujem da ćemo imati barem projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju sustava u svim našim općinama i da ćemo, u recimo dva mandata, to sve i dovršiti. U svemu ovome imamo veliku potporu ministarstva i Vlade RH jer samo sinergijom i pravom koordinacijom između općina, gradova, Županije, ministarstva i Vlade, možemo biti uspješni i ostvariti sve naše ciljeve“, poručio je otočki gradonačelnik Josip Šarić prilikom današnjeg obilaska novog sustava javnog navodnjavanja Ervenica smještenog između Otoka i Privlake.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo ukupno četiri sustava javnih navodnjavanja, sustave Ervenica i Lipovac koji su izgrađeni prošle godine te Sopot i Blata-Cerna koji su u funkciji od 2020. Sustav Ervenica, objašnjava direktor vodno gospodarskog odjela za srednju i donju Savu Hrvatskih voda Ivan Rosandić, pokriva 738 hektara i financiran je sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

„Projekt je ukupno vrijedan nešto više od 8,7 milijuna eura, izgrađen je 171 hidrantski priključak, 17 kilometara cjevovoda i 6 crpnih agregata. Hrvatske vode sudjeluju u većini projekata izgradnje sustava za navodnjavanje na području cijele Hrvatske, a posebno smo fokusirani upravo na područje Slavonije i Baranje jer idemo u smjeru da cijela Slavonija i Baranja budu pokrivene sustavima“, naglasio je Rosandić.

Zanimljivo je istaknuti kako je s ova četiri velika sustava navodnjavanja pokriveno preko 2.750 hektara površina, a u fazi projektiranja su još dodatna dva sustava, Tovarnik i Grabovo II, s kojima će biti pokriveno dodatnih 2.000 hektara površina za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, s naglaskom na povrtlarstvo i voćarstvo kao glavnim granama proizvodnje.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime