22 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Kako su se nekada odijevali Vukovarke i Vukovarci

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

“Reinterpretacija povijesnog kostima – Vukovarska građanska odjeća 19. stoljeća” – naziv je zanimljivog i edukativnog predavanja održanog u Gradskoj knjižnici Vukovar. Modni dizajner i akademski slikar i grafičar, rođeni Vukovarac Marin Sovar, posjetiteljima predavanja približio je odijevanje Vukovarki i Vukovaraca u 19. stoljeću te ih upoznao s pojmovima rekonstrukcije i reinterpretacije povijesnog kostima.

Sovar je predstavio kostim koji je izradio po uzoru na odijevanje Vukovarki iz 1870.tih godina.

“U tom dobu su žene nosile steznike i zatezale struk, tako da se ta silueta dosta razlikuje od današnje. Ja sam napravio reinterpretaciju jer sam prilagodio te proporcije današnjoj ženi”, pojasnio je Sovar.

“19. stoljeće za našu lokalnu zajednicu iznimno je značajno. Vukovar je tada imao značajke upravnog, gospodarskog, prometnog i kulturnog središta. Konkretno, u modnom slučaju, u to vrijeme razvojem obrtništva i trgovinske razmjene, u grad dopire dašak Pariza kao središta modnog izričaja. Sve to obuhvatit ćemo u ovom predavanju”, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Jelena Miškić.

Marin Sovar inače je nositelj kolegija Izrada kostima na preddiplomskom studiju Tekstilni modni dizajn i na diplomskom studiju Kostimografija. Kao krojač, sudjelovao je na brojnim radionicama i raznim projektima vezanima uz film i kazalište. Sebe s ponosnom naziva promotorom krojačke struke i žalosti ga, kaže, činjenica, što u Hrvatskoj ima sve manje krojača.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime