-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Katolici slave Tijelovo

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vjernici danas slave blagdan Tijelova – svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – spomendan je to na Veliki četvrtak, kad je Isus Krist ustanovio euharistiju na posljednjoj večeri. Tijelovo se slavi od 13. stoljeća, uvijek na deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Na blagdan Tijelova vjernici su pohodili crkve. Služena su euharistijska slavlja u spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak kada je Isus na posljednjoj večeri izrekao: “Ovo je moje tijelo i “Ovo je moja krv.” Uz svetu misu, ovaj blagdan se u župama slavi i kroz tijelovsku procesiju, a upravo tako, procesijom kroz četiri postaje, proslavili su ga i župljani vinkovačke Župe sv. Vinka Pallotija. “Ovo je jedna od one četiri svetkovine koje su zapovjedane, to su Božić, Tijelovo, Velika Gospa i Svi sveti. Današnji dan za vjernike obilježava ono najveće što mi u kršćanskoj i katoličkoj vjeri imamo, a to je dan euharistije, svetkovina tijela i krvi Gospodina našeg Isusa Krista”, napomenuo je ovom prilikom pater Ilija Sudar, župnik Župe sv. Vinka Pallottija.

Blagdan Tijelova svetom misom i tijelovskom procesijom slavi se u svim hrvatskim župama, a osim u Hrvatskoj, blagdan na isti način slave i vjernici u brojnim drugim zemljama u kojima se na ovaj dan također ne radi.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime