25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Kenzingen i Vinkovci najbolji su primjer partnerstva dvaju Europskih gradova

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Preko tisuću prijatelja, uz brojne visoke uzvanike iz Europskog parlamenta, Bundestaga, partnerskih njemačkih županija, gradova i općina, u mirovinu je ispratilo gradonačelnika Kenzingena Matthiasa Guderjana.

Ovaj veliki prijatelj Vinkovaca i Slavonije u mirovinu je otišao nakon što je 24 godine proveo na čelu Kenzingena – grada prijatelja i partnera Vinkovaca. Rezultati partnerskih projekata u kojima je sudjelovalo preko dvije tisuće stanovnika naših gradova, kojima je snažnu podršku gotovo četvrt stoljeća pružao upravo gradonačelnik Guderjan, poznati su i u institucijama Europske unije i služe kao primjer međunarodne suradnje, što je u svom govoru naglasio i potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland. Posebnim govorima u kojima su pobudili sjećanja na sjajne rezultate ove dugogodišnje suradnje, nazočnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Josip Romić i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Dražen Švagelj.

„Kenzingen i Vinkovce veže dugotrajno prijateljstvo i partnerstvo koje je započelo u vrijeme kad je nama bilo najteže. U vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj 1991./1992., na inicijativu naših velikih prijatelja gospođe Lucije Gnant i nedavno preminulog gospodina Rudija Nadlera, u okrugu Emmendingen i gradu Kenzingenu spas od ratnih strahota pronašlo je 150 djece s našeg područja“, naglasio je ovom prigodom Josip Romić, a zanimljivo je kako je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika svoj desetominutni govor održao na njemačkom jeziku, čime je pokazao veliko poštovanje prema njemačkim prijateljima. Suradnja dvaju gradova, dodao je, nastavljena je humanitarnom suradnjom društava Crvenog križa, a vrlo brzo proširena je i na političkom planu pa su gradovi Kenzingen i Vinkovci 2002. godine potpisali Povelju o prijateljstvu te 2007. Povelju o partnerstvu gradova. Brojni u međuvremenu provedeni partnerski projekti na političkom, gospodarskom, kulturnom, obrazovnom i športskom planu znatno su doprinijeli ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine.

„Svaki naš susret, bilo u Kenzingenu ili u Vinkovcima, bio je prilika za učenje o pravilima demokracije, ustroju gradskih uprava, upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota naših zavičaja, prenošenje tradicijskih vrijednosti, upoznavanje folklora i širenje ekumenizma, što je u konačnici dovelo do stvaranja čvrstog prijateljstva građana naših gradova. A snažnu potporu svim partnerskim projektima od svog dolaska na mjesto gradonačelnika Kenzingena 2000. godine, dakle gotovo četvrt stoljeća, pružao je i pruža gospodin Matthias Guderjan, a mi smo mu s naše strane, od vremena Dražena Švagelja, preko Mladena Karlića i danas gradonačelnika Ivana Bosančića, nastojali biti dostojni partneri. Naš prijatelj Matthias je inicirao, pružao podršku i sudjelovao u doslovno svim zajedničkim aktivnostima kojima nema premca u okvirima Europske unije, a što je sve zabilježeno u opsežnim izdanjima Povijesnog društva „Pforte“ i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Za njegove zasluge Grad Vinkovci je gospodinu Matthiasu Guderjanu 2015. godine dodijelio najviše priznanje Zlatnu plaketu Grb Grada Vinkovaca“, rekao je između ostalog u svom govoru Josip Romić.

Važno je napomenuti kako odlazak u Njemačku za vinkovačku delegaciju nije bio samo svečanog karaktera, naime, predstavnici Grada Vinkovaca i vinkovačkog Crvenog križa održali su niz sastanaka s predstavnicima institucija i udruga iz Kenzingena, a posebno je produktivan bio sastanak s novim gradonačelnikom Dirkom Schwierom koji je pokazao veliku zainteresiranost za nastavak sjajne suradnje dvaju prijateljskih gradova na brojnim područjima.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime