11 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Kiparska umijeća u Ernestinovu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Ernestinovu traje 46. Kiparska kolonija. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji na kojoj se svake godine okupe entuzijasti umjetnici, slikari, kipari, te posebnim alatom – djetlom, ostavljaju tragove svoje nadarenosti. Tema ovogodišnje 46. po redu Kiparske kolonije Ernestinovo biblijski su motivi koji će krasiti ogradu na koru crkve Presvetog trojstva.

– Radimo kor ogradu u crkvi gdje se nalaze pjevači, tako da ja vjerujem da ćemo imati jednu od najljepših sakralnih galerija, ne samo u Slavoniji, nego i u cijeloj Hrvatskoj, rekao je predsjednik kiparske kolonije Ernestinovo Mato Tijardović.

Ernestinovo je poznato po svojoj jedinstvenoj Kiparskoj koloniji naive. Drvo hrast koriste za oblikovanje vanjske skulpture, a drvo oraha za unutarnje oblikovanje. Uz pomoć novijih kiparskih alata, oblikovanje drveta ide puno brže.

Skulpture koje će nastati na ovoj koloniji obogatit će postojeći Park skulptura u kojemu se odražava ovogodišnja manifestacija. Kako ne manjka interesa za kiparstvom među mladima, osnovana je akademija umjetnosti s ciljem očuvanja tradicije i postojanosti kiparske kolonije u Ernestinovu.

S obzirom da je posjećenost ove kulturno-zabavne i edukativne manifestacije iz godine u godinu sve veća, iz Općine ističu kako su zadovoljni odazivom, te će narednih godina ulagati i u ostale projekte na kulturnoj razini.

– Ova kolonija nema samo značaj za našu malu lokalnu samoupravu, nego i za županiju i kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije.”Stoga smo krenuli u proces zaštite nematerijalne i kulturne baštine, napomenula je Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

Inače, manifestacija “Kiparska kolonija” traje do subote 10. kolovoza, a završava koncertom grupe Vigor. Svi ljubitelji kulturnog stvaralaštva, ali i dobre zabave, pozvani su da svojim dolaskom obogate ovogodišnji program ernestinovačke kiparske kolonije.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime