25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Komemoracija poginulim zrakoplovcima u Otoku

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Preletom MIG-a započeo je današnji komemorativni program posvećen pogibiji Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Rade Grive i Ante Plazibata, četvorice hrvatskih heroja, pilota i padobranaca koji su sve do 2. prosinca 1991. godine preuređenim poljoprivrednim zrakoplovom, branili Slavoniju s neba, izvršavajući borbene, izviđačke i transportne zadatke. Toga dana srušeni su iznad Otoka. Bio je to kraj nadljudski hrabrih zrakoplovaca koji su mnogo puta spasili i Vukovar, dostavljajući noću zalihe plazme i svega ostalog prijeko potrebnog okruženom gradu.

Polaganjem vijenaca, počast su im, na 25. godišnjicu njihove pogibije, odali mnogi. Brojna izaslanstva položila su vijence. No, još jednom prići spomeniku posvećenom njihovim najmilijima, položiti cvijeće i zapaliti svijeće najteže je, ali uz veliki ponos, bilo obiteljima.

– Marko je bio izvrstan pilot, ali i jako miran čovjek, iskreno, nisam se nadao da će se od njega stvoriti takav heroj koji nije gledao na svoj život – rekao je Marijan Živković, otac poginulog pilota Marka Živkovića.

Inače, vojarna u kojoj je smještena 91. Zrakoplovna baza Pleso nosi ime Pukovnik Marko Živković.

– Hrvatsko ratno zrakoplovstvo kao dio Oružanih snaga Republike Hrvatske izgrađen je na hrabrosti naših kolega, oni su pokazali što to uistinu znači voljeti svoju domovinu – naglasio je u svom obraćanju brigadir Nikola Mostarac, načelnik Stožera 91. zrakoplovne baze Pleso.

Četvorici zrakoplovaca, kao i svim poginulim otočkim braniteljima u čast iznad Otoka poletjela je i petočlana posada Krila oluje, izvevši između ostalih akrobacija i točku koja se inače izvodi u čast pobjednicima rata. Na dan tuge, ali i ponosa, otočki gradonačelnik Josip Šarić poslao je jasnu poruku:

– Zar 25 godina nije bilo dovoljno za istragu i kaznu zločina nad hrvatskim braniteljima? Pozivam DORH da ih konačno istraži i kazni sve počinitelje.

Slično je istaknuo i ministar branitelja Tomo Medved koji je zajedno s otočkim gradonačelnikom u Otoku otvorio Ured hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji će, kako je rekao, imati itekako važnu ulogu u lakšem rješavanju nagomilanih problema među branitelsjkom populacijom. A da zaborav ne bude jedan od njih, nastojalo se i tijekom ovogodišnje obljetnice pa su uz program sjećanja organizirane počasne točke te izložba taktičko-tehničkog zbora OS RH za sve građane Otoka i njihove goste.

Ostatak zrakoplova četvorice heroja slavonskog ratnog neba bio je također jedan od eksponata na izložbi, kao čelični dokaz hrabrosti i podsjetnik mladim generacijama da su u Domovinskom ratu učinjena nemjerljiva herojstva. I na zemlji, i na nebu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime