3 C
Vinkovci
Srijeda, 29 studenoga, 2023

Koordinacija jednoglasno: Ne smije doći do ukidanja škola!

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Vukovaru je održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, a tema koja je, između pet točaka, izazvala najviše pozornosti jeste Prijedlog Plana mreže osnovnih škola na području županije, što se pak odnosilo na sugestiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, da osnivači u narednom razdoblju ukinu sve područne škole, dok bi matične škole s nedovoljnim brojem učenika bile pripojene drugim školama. Takve su smjernice Ministarstva znanosti i obrazovanja, s ciljem, kako su pojasnili ekonomske racionalizacije u školstvu.

“To znači da bi se škole koje imaju manje od 150 učenika trebalo ukinuti, ukupno je 16 takvih škola kod nas, a imamo i 37 malih, lijepo uređenih područnih škola, koje nisu rentabilne, a ministarstvo u prvi plan stavlja racionalizaciju”, pojasnila je doc.dr.sc. Jadranka Mustapić-Karlić, v.d. pročelnice UO za obrazovanje, koja se ovakvoj odluci izrazito usprotivila. Dok s ekonomske strane ideja o racionalizaciji stoji, u ministarstvu, čini se, nitko nije razmišljao kakvu bi to posljedicu imalo za mala, već opustošena mjesta, kojima bi to značilo ukidanje obrazovnog, a time i kulturnog pa i sportskog života.

“Doći ćemo u situaciju da ćemo potpuno ugasiti taj život u tim malim i manjim mjestima, i to malo ljudi sa svojom djecom će otići jer bi djeca od prvog do četvrtog razreda trebala putovati u neke druge, matične škole. Za ukidanje ili pripajanje nema potrebe jer naše škole u malim sredinama su uspješne, dobro opremljene i uređene”, ističe Mustapić-Karlić. Pod Vukovarsko-srijemskom županijom kao osnivačem, koji je dobio rok od šest mjeseci za plan mreže škola, je 41 škola, Vukovar i Vinkovci koji su dobili status osnivača, također imaju svoje škole, no smjernice su jednake za sve. “Župan i ja smo imali sastanak i svakako smo protiv tih svih mjera, i za to smo da područne škole ostanu gdje jesu, da matične škole isto ostanu takve kakve jesu”, poručila je Mustapić-Karlić, a kad su čuli o čemu je riječ, odnosno kakve su smjernice, nezadovoljstvo scenarijem ministarstva i protivljenje izrazili su svi prisutni. Nakon reakcija, potpuno očekivano, koordinacija je jednoglasno podržala stav i izvjestiteljice Mustapić-Karlić, i vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, da predložena ukidanja ne prihvate. Ovih dana u županijskom Odjelu za obrazovanje, sastavit će dopis sa obrazloženjima zbog kojih ne prihvaćaju zadane smjernice i poslati u resorno ministarstvo. V.d. pročelnice UO za obrazovanje, Jadranka Mustapić-Karlić očekuje da će razlozi i njihovi prijedlozi u ministarstvu biti uvaženi.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime