11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Koordinacija: posjednicima je do sada isplaćeno 17,1 milijun eura

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika kojoj je prisustvovala ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković koja je sa svojim suradnicima odgovarala na pitanja prisutnih.

Na Koordinaciji je otvoreno nekoliko tema, prvenstveno vezanih uz afričku svinjsku kugu i posljedice koje je izazvala, obeštećenja i poteškoće s kojima se svinjogojci susreću. „Opasnost od ASK-a nje nije prošla jer se bolest vrlo često nakon određenog razdoblja ponovno pojavi i upravo se zbog toga moramo pridržavati pravila i ne smijemo se opuštati. Osim toga, razgovarali smo o svim obeštećenjima koje su ljudi dobili i eventualnim situacijama u kojima su se pojavile određene poteškoće. Ono što slijedi nakon suzbijanja zaraze je prilagođavanje objekata po propisanim pravilima, što je navedeno u elaboratu zagrebačkog Veterinarskog fakulteta“, rekao je župan Damir Dekanić istaknuvši kako su tražili da tipski objekti budu u nekoliko kategorija, ovisno o broju svinja u uzgoju, kako bi se malim, srednjim i velikim proizvođačima omogućilo da se sa što manje sredstava ili uz potpore Ministarstva nastave baviti svinjogojstvom.

Naime, projekt je to koje je Ministarstvo započelo s Veterinarskim fakultetom Zagreb, a riječ je o izradi idejnih rješenja tipskih projekata farmi što podrazumijeva uspostavu ili izgradnju tradicijskih farmi određenih kapaciteta, uz poštivanje svih biosigurnosnih uvjeta. „Ne nedostaju svima jednaki uvjeti, nekome nedostaju osnovni uvjeti, nekome tehnologija, a nekome i građevina“, pojašnjava ministrica.

Posjednicima kojima su usmrćene ili uginule svinje, kao i onima koji su imali gubitak dijela prihoda, do sada je isplaćeno 17,1 milijun eura. „Krenuli smo od isplata direktnih šteta onima kojima su uginule ili usmrćene svinje uslijed provođenja mjera kontrole ili suzbijanja afričke svinjske kuge. Zatim smo krenuli s dodatnim mjerama koje su se odnosile na one koji su poslovali otežano zbog provođenja naredbe, kojima svinje nisu usmrćene, ali su oni imali otežan promet, time i gubitak prihoda i povećane troškove hranjenja“, napomenula je ministrica Vučković najavivši kako će danas ili u ponedjeljak biti isplata vezana uz program za teške svinje. Trenutno, ističe ministrica, razgovaraju o daljnjim rizicima, situaciji na tržištu te obnovi i revitalizaciji, kako su i planirali.

Jedna od tema bile su i štete na plastenicima koje su nastale. Oštećenici nisu na prikladan način obeštećeni jer nisu mogli osiguravati objekte, a obeštećenja koja su dobili nisu dovoljna za nadoknađivanje štete koja je nastala. „Tražimo rješenje kako bi oni bili pravednije obeštećeni jer je u pitanju velika proizvodnja. Nekoliko je slučajeva bilo u Cerni, Otoku i Privlaci. Naišli smo na razumijevanje ministrice i siguran sam kako će se taj problem riješiti“, kazao je župan dodavši kako su pričali i o zakupu poljoprivrednog zemljišta, odnosno o konkretnim problemima kao što su postojanje ili nepostojanje suglasnosti te mogućnost uključenosti ili isključenosti iz natječaja i slično.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime