1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Kreće energetska obnova zgrade vinkovačkog kazališta

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vinkovački „hram kulture“ koji živi cijelu godinu i kroz koji je samo prošle godine u sklopu raznih događaja prošlo preko 20 tisuća ljudi, uskoro će biti uređen i obnovljen po najmodernijim standardima, na zadovoljstvo svih ljubitelja kazališnih i drugih kulturnih događanja.

Današnjim potpisivanjem „Ugovora o nabavi radova na energetskoj obnovi zgrade Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci“ osigurani su preduvjeti za početak radova koji podrazumijevaju zamjenu kompletne vanjske stolarije, postavljanje toplinske izolacije, zamjenu sustava grijanja i zamjenu svih rasvjetnih tijela.

Gradonačelnik Ivan Bosančić ovom je prigodom istaknuo kako vinkovačko kazalište već duže vremena vapi za obnovom i kako je vrijeme da se ono krene sustavno obnavljati, a kako bi u konačnici izgledalo onako kako jedna ovakva kulturna ustanova i zaslužuje.

„Siguran sam kako će sve što se tiče radova ići po planu i kako ćemo za predviđenih osam mjeseci imati uređenu i energetski obnovljenu zgradu kazališta u kojoj će uživati svi naši sugrađani, mještani okolnih mjesta koji vole doći pogledati predstave u Vinkovce, ali i sami glumci i ostali zaposlenici kazališta koji će uskoro imati puno bolje uvjete za rad. Ono što je najvažnije, zahvaljujući ovoj energetskoj obnovi u kazalištu ćemo smanjiti potrošnju toplinske energije za 62 posto i emisije CO₂ za 65 posto“, naglasio je gradonačelnik.

Projekt energetske obnove kazališta ukupno je vrijedan 646.537 eura, sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40%, pripremljen je od strane djelatnika Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, a izvođač radova je vukovarska tvrtka Vodotoranj d.o.o. Voditelj projekta u VIA-i Josip Barišić naglasio je kako će radovi obuhvatiti građevinske, strojarske i elektrotehničke mjere obnove same zgrade. To konkretno podrazumijeva, objasnio je, zamjenu kompletne vanjske stolarije s novom aluminijskom, toplinski će se izolirati stropna ploča ravnog krova i preostali dio krovišta, kao i samo pročelje kazališta, zamijenit će se sustav grijanja s novom dizalicom topline i ugraditi rekuperator. Bit će zamijenjena i sva rasvjetna tijela s učinkovitijom rasvjetom, a odradit će se i rekonstrukcija električnih instalacija.

Direktorica VIA-e Danijela Slipčević poručila je kako u agenciji u ovom trenutku imaju spremno još nekoliko projekata energetske obnove važnih za Vinkovce jer je, kako kaže, stalni cilj ostvariti ideju zelenih Vinkovaca, u skladu s aktualnim zelenim politikama EU.

Inače, zgrada kazališta u Vinkovcima izgrađena je 1950. godine, a posljednji je put obnavljana 2004. i sve ove godine bila je omiljeno mjesto okupljanja velikog broja zaljubljenika u kazališnu umjetnost. Dovoljno je reći kako je samo u prošloj godini u vinkovačkom kazalištu održano preko 100 predstava, koncerata i sličnih priredbi, u kojima je uživalo preko 20 tisuća posjetitelja.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime