21 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Kreće nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci – Vukovar

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nakon što je početkom tjedna u Hrvatskoj otvorena prva novoizgrađena pruga nakon 52 godine – pruga Gradec-Sveti Ivan Žabno, nastavlja se s unaprjeđenjem željezničke infrastrukture. U Vukovaru su potpisani ugovori o izgradnji, odnosno nadogradnji i elektrifikaciji željezničke pruge Vinkovci-Vukovar.

– Mi ćemo 27. ovog mjeseca potpisati ugovor o bespovratnim sredstvima za dionicu Hrvatski leskovac-Karlovac, ukupne vrijednosti 310 milijuna kuna. Znači da koncentrirani smo, uglavnom, u prometu danas u izgradnju željezničke infrastrutruke. Ovaj projekt ovdje će, osim toga što će se obnoviti pruga, imati veliki značaj i za luku Vukovar i za povezivanje ovdje i Vinkovaca i Vukovara. Govorim o putničkom prijevozu, tako da u tom smislu vjerujem da će doprinijeti razvoju ove županije, ove regije, rekao je Oleg Butović, ministar mora, prometa i infrastrukture.

A posebno za istaknuti – putovanje od Vinkovaca do Vukovara trebalo bi biti dvostruko brže. Vrijednost projekta je 470 milijuna kuna, a radove će izvoditi španjolska tvrtka koja je radila i na izgradnji pruge Gradec-Sveti Ivan Žabno. Previđeno trajanje radova je 24 mjeseca, a završetak željno iščekuju svi, posebno gradovi Vinkovci i Vukovar.

– Prije puno godina Vinkovci su bili jedno od najvećih željezničkih čvorišta u Europi. Obnovom ovog dijela pruge između Vinkovaca i Vukovara vraćamo se, izgleda, na prijašnje pozicije. Prije svega, ovo će biti najvažnije za povezanost između Vinkovaca i Vukovara, za razvoj naša dva najveća grada u županiji, riječi su Gabrijela Šokičića, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika.

Preostaje još i slijedi priprema projektne i studijske dokumentacije za bivši deseti koridor, odnosno od Vinkovaca prema Zagrebu. U projekte u željeznici trenutno se ulaže više od milijardu i 200 milijuna eura, što podrazumjeva izgradnju i obnovu željezničke infrastrukture te nabavu vlakova. Prema procjenama, rekao je ministar Butković, do 2030. godine bit će uloženo i do 3 i pol milijarde eura, uglavnom na dva glavna koridora – Rijeka-Budimpešta i Vinkovci-Zagreb.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime