19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Kroz projekt ”HUMNap” istražiti će se kako kvaliteta zraka utječe na zdravlje građana

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U maloj vijećnici Grada Vinkovaca predstavljen je međunarodni projekt ”HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“, vrijedan 970.000 kuna, kojeg je nositelj Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb, a u koji su se Vinkovci uključili još 2019. godine.

Vinkovci su među tri grada u Hrvatskoj uključena u međunarodni projekt
„HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“.

-”Povod današnjeg sastanka je početak realizacije međunarodnog projekta „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“, u koji su se uključili i Vinkovci. U projekt su uključene tri zemlje, Hrvatska, Francuska i Švicarska, a Vinkovci su među tri grada iz naše zemlje koja sudjeluju u projektu. Sam projekt je vrlo zanimljiv jer ima za cilj utvrditi kako okoliš utječe na promjenu ljudskog genoma. Naime, u projektu bi uz pristanak, kroz davanje krvi i urina, trebalo sudjelovati 50-60 naših sugrađana koji zadovoljavaju projektna pravila i na temelju tih uzoraka stručnjaci će doći do određenih spoznaja“, istaknuo je ovom prigodom Josip Romić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika.

Prema riječima voditelja projekta dr. Gorana Gajskog s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba, projekt traje četiri godine, od 2021. do 2025. godine.

-U naredne četiri godine, rekao je, žele istražiti učinak tvari i čestica iz zraka na zdravlje ljudi, ovoga puta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Konkretnije, po završetku istraživanja imat će jasniju sliku odnosno na biološkim uzorcima će stručnjaci moći vidjeti kako potencijalno onečišćenje zraka utječe na genom, upale i osjetilni stres kod ljudi, rekao je Gajski.

Ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci dr. Krunoslav Šporčić, rekao je kako je  plan uz pomoć patronažne službe „prikupiti“ 50-60 osoba uz informirani pristanak s područja mjesnih odbora Ban Jelačić i Mala Bosna, a koji žive u blizini Opće županijske bolnice Vinkovci i Centra Mala Terezija.
-”Ispitanici trebaju dati dva puta na godinu (zima/ljeto) krv i urin te ispuniti pripremljeni kratki upitnik. Prikupljeni uzorci šalju se istoga dana u Švicarski laboratorij na obradu, a dobiveni podatci usporediti će se s podatcima prikupljenima iz mobilne mjerene postaje za utvrđivanje kvalitete zraka koju besplatno dva puta godišnje osigurava Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb“, naglasio je dr. Šporčić.

Provedba ovoga projekta za Vinkovce ima višestruku korist jer je isti kompatibilan s Programom zaštite zraka te Programom zaštite okoliša (koji je u završnoj fazi) kao i s Akcijskim planom.

U Vinkovcima u projekt su uključeni i Opća županijska bolnica Vinkovci, Hrvatska komora medicinskih sestara-podružnica Vukovarsko-srijemske županije te Centar Mala Terezija.

S hrvatske strane u projektu sudjeluju Grad Zagreb, Grad Slavonski Brod i Grad Vinkovci, a međunarodni partneri su: Center for Primary Care and Public Health (Unisante), Lausanne, Switzerland i French research and Safety institute (INRS), Vandoeuvre les Nancy, France.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime