1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Kulen OPG-a Ivana Dominkovića iz Štitara šampion 20. Otočke kulenijade

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Bioekološko – edukacijskom centru Virovi održala se jubilarna 20. Otočka kulenijada. Tradicija je ovo koja se vjerno čuva i Grad Otok ponosi se ovom manifestacijom koja se iz godine u godinu razvija i raste.

I ove je godine organizator osigurao zakonitost i sigurnost jer svi kulenovi koji su predmet ocjenjivanja osobno su preuzeti s gospodarstava koja su upisana u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Uzorci su čuvani u propisanim uvjetima, a prije postupka ocjenjivanja podvrgnuti su propisanim analizama u Veterinarskom zavodu u Vinkovcima. Svaki proizvođač koji je kanio svoj kulen nazvati slavonskim kulenom ili kulinom morao je za to predočiti i potvrdu o sukladnosti. Složena je organizacija jedne ovakve manifestacije, a 20. Otočkoj kulenijadi prethodila je edukacija za senzorne analitičare mesnih proizvoda, prikupljanje uzoraka, ocjenjivanje te su u prijepodnevnim satima održana i stručna predavanja za proizvođače – „Specifičnost i promjene senzorskog profila kulena/kulina“ i „Okus dima“.

Okupljene je proizvođače i goste pozdravio domaćin i predsjednik Organizacijskog odbora Otočke kulenijade gradonačelnik Josip Šarić koji je povodom 20 godina manifestacije dodijelio zahvalnice za suradnju zaslužnima kroz povijest ove manifestacije. Svoje je pozdravne riječi uputio i župan Damir Dekanić koji je istaknuo kako Vukovarsko – srijemska županija prati i vrednuje rad i trud proizvođača kulena, ali i organizatora ove vrijedne manifestacije. Ove su godine pokrovitelji Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo poljoprivrede u čije je ime sve pozdravio državni tajnik Tugomir Majdak.

15. lipnja provedena je edukacija za senzorne analitičare mesnih proizvoda – specijalizacija kulen. Tako da će i od ove 20. Otočke kulenijade Slavonija, Baranja i Srijem imati nove certificirane senzorne analitičare, i s punim pravom, s pozicije autoriteta govoriti o kakvoći ovih proizvoda. Koji je bio cilj ove radionice, čulo se od Andrije Matića, savjetnika župana vukovarsko-srijemskog koji je ovom prigodom polaznicima dodijelio certifikate.

Grad Otok osigurao je stručnost, nepristranost i transparentnost ocjenjivanja jer su kulenove ocjenjivali certificirani senzorni analitičari koji istovremeno nisu znali kome pojedinačni kulenovi pripadaju, a kako se ocjenjivanje provodilo po unaprijed dogovorenim kriterijima i uz mogućnost uvida u sve ocjene svih ocjenjivača, osigurana je transparentnost. Ovogodišnje su povjerenstvo za ucjenjivanje uzoraka činili članovi Darija Bendelja Ljoljić, Ivica Kos, Marko Novoselac, Ivan Vnučec i Marko Spajić, a o kakvoći ovogodišnjih uzoraka govorio je predsjednik povjerenstva prof. dr. sc. Ivica Kos.

Titulom šampiona okrunio se kulen OPG-a Ivana Dominkovića iz Štitara, vicešampion je kulen prošlogodišnje pobjednice Slavice Džinić i rađen je od mesa crne slavonske pasmine svinja. Ove su godine na Otočku kulenijadu pristigla 34 uzorka te je dodijeljeno 9 zlatnih, 16 srebrnih i 6 brončanih medalja te jedno priznanje.
Grad Otok ovim se putem zahvaljuje i brojnim sponzorima koji su omogućili da se tradicija nastavi. Druženje se nastavilo uz neizostavne tamburaše i degustaciju u predivnom ambijentu Otočkih virova.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime