22 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Kulturni centar ”Gatalinka” Vinkovci odličnim nastupom do titule državnih prvaka

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Kulturni centar ” Gatalinka” Vinkovci osvojio je prvo mjesto u Kutini na  jubilarnom  ”20. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske”.

Na Festivalu su nastupila  djeca kulturno-umjetničkih društava koja su svoj plasman osigurala nastupima na županijskim smotrama dječjeg folklora.

Na ovom velikom Festivalu bilo je  18 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske te gosti iz Sjeverne Makedonije, AKUD „Mirce Acev“ iz Skopja. Predstavila su se djeca iz Rovišća, Kutine, Samobora,Draganića, Lekenika, Žižkovaca, Budrovaca, Trnovca Bartlovečkog, Siska, Vinkovaca, Šibenika, Sesveta, Jurandvora, Dubrovnika, Velikog Trgovišća, Zmijavaca, Starih Mikanovaca te Varaždina.

Koncepcija Festivala je da se program odvija u natjecateljskom duhu u dvije kategorije.

Prva kategorija su djeca od 3 do 10 godina starosti, koji izvode dječje igre, brojalice, rugalice pjesmice, igre sa mimikom i pjevanjem, te plesove koji su primjenjeni njihovoj dobi.Druga kategorija su djeca od 10 do 15 godina, koji već plešu i pjevaju program koji je primjenjen njihovoj dobi i njihov program je uz glazbenu pratnju osim ako program nije iz krajeva gdje se pleše bez glazbene pratnje.

Na ovom velikom Festivalu iz naše županije pored Gatalinke, nastupio je i KUD ” Šokadija” iz Starih Mikanovaca.

Kod mlađih prvo mjesto osvojio je KUD “Ivančice” iz Kutine, kod starijih KC “Gatalinka” iz Vinkovaca.

Festival, uz grad Kutinu sufinancira i Ministarstvo kulture i medija RH, Sisačko-moslavačka županija, ZAMP i Hrvatski sabor kulture pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH. Ovaj 20-ti Festival ugostio je preko sedamsto djece, dok je svih ovih godina Kutinom prošetalo preko 20 tisuća djece.  Sljedeće godine, 21.Festival dječjeg folklora Hrvatske održat će se u Vinkovcma.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime