16.5 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Kvaliteta vina sve bolja, problemi proizvođača i dalje isti

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U organizaciji Udruge vinogradara i vinara “Srijem” lovas i Vinskog klastera “Srijem”, održana je tradicionalna, XI. Županijska ocjenjivačka izložba vina – berba 2017. Ocijenjivani su uzorci iz Iloka, Lovasa, Opatovca, Šarengrada, Baranje. 40-tak vina, berbe 2017., kojima je teško bilo naći zamjerku. “Vina su sve bolja, sve kvalitetnija, tako da se ovdašnji proizvođači mogu nositi i sa vrhunskim vinarima” – rekao je upravitelj PZ Lovas, Zdenko Bistrović.

U Udruzi “Srijem”, koja okuplja 20 članova, koji obrađuju oko 120 hektara vinograda s područja Lovasa, Sotina, Iloka i okolnih mjesta, dominira proizvodnja graševine, slijedi Frankovka, Chardonay, Rajnski rizling. S proizvodnom 2017. godinom proizvođači su zadovoljni – kažu, bila je to jedna od boljih godina za vinare. Kada je o 2018. riječ, još je rano procijeniti kvalitetu i prinose. Problemi u vinogradu svake sezone drugačiji i novi, pa tako i ove godine.

No, bila dobra ili loša godina, problemi proizvođača – uvijek isti. Istok Hrvatske – s jedne strane bogom dan za razvoj vinogradarstva – s druge strane, i previše čini se udaljen od potencijalnih potrošača. “Problem je taj što mi s istoka Hrvatske imamo velike transportne troškove, svi na moru očekuju da mi njima vino prodamo po niskoj cijeni, a oni da ga skupo prodaju”, kaže Branko Pejić, član Udruge Srijem.

Vinogradarima i vinarima pomoći bi trebale razne poljoprivredne organizacije, zadruge, klasteri. Upravo je njihov cilj skupiti proizvođače na jednom mjestu, smanjiti troškove i povećati konkurentnost na tržištu. U tom smjeru ide i novoosnovani Agroklaster za Vukovarsko-srijemsku županiju.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime