11 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Liste čekanja: u Vinkovcima stanje znatno bolje

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Dugačke liste čekanja za pojedine zdravstvene usluge u nekim bolnicama dovele su do loše percepcije zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Dijelom je to posljedica neujednačenog korištenja zdravstvenih usluga, s naglaskom na velike gradove te kliničke ustanove, u kojima su pojedine liste čekanja formirane za po dvije godine unaprijed. U proteklih godinu dana, kad je riječ o Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, stanje je znatno bolje.

Gotovo sve preglede i pretrage moguće je obaviti u okviru mjesec dana. Tako se sada može reći da je prvi pregled bez čekanja ili u roku 20 dana kad je riječ o internoj medicini, otorinolaringologiji, ortopediji, urologiji i kirurgiji. Na radiologiji je specifična situacija zbog nedostatka liječnika, ali i tu su napravljeni pomaci, kaže zamjenik ravnatelja OŽB Vinkovci dr. Davorin Pezerović.

Još uvijek se nešto duže čeka i na operaciju katarakte, no i to će se riješiti projektom unaprjeđenja kvalitete zdravstvenih usluga dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, koji je u realizaciji.

U bolnici su posebno zadovoljni sa sitaucijom na internom odjelu. Sa šest ambulanti do prije godinu dana, podvlači dr. Pezerović, imali su i do 1000 ljudi na listi čekanja. Danas se na pregled može doći u roku dva do tri tjedna, a u nekim ambulantama i za dva do tri dana.

Osim malog broja liječnika, problem je umjetno povećanje listi čekanja nastalo uslijed višestrukog naručivanja istog pacijenta na istu uslugu u više bolnica. Duži redoslijed predbilježbi postoji za još neke preglede, kao što je primjerice ultrazvuk dojki i to kad pacijent izričito traži pregled kod određenog liječnika. Pacijente se podsjeća na termine te ih se obavještava ako mogu doći i ranije od zakazanoga.

Liste čekanja veliki su problem hrvatskog zdravstva već godinama pa ne čudi da se u Vinkovce dolaze i iz okruženja, primjerice iz Slavonskog Broda, Đakova ili čak Osijeka.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime