11 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Maratonom Vukovar-Lovas započelo obilježavanje 20. obljetnice pokopa žrtava masovne grobnice u Lovasu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade Republike Hrvatske u Lovasu je započelo obilježavanje 20. obljetnica pokopa žrtava masovne grobnice u Lovasu, ali i 10 pojedinačnih. U njihovu čast više od 20 sudionika maratona, pretrčalo je po kiši i snijegu 23 kilometra, od Vukovara do Lovasa. Prilikom obilježavanja, zapaljene su svijeće i položeni vijenci, a posebno je naglašeno razočaranje činjenicom da za počinjene zločine još uvijek nitko nije odgovarao.

Najveća je to masovna grobnica, nakon one na Ovčari. Ginuli su mještani Lovasa i Opatovca na ratištima diljem Hrvatske, ukupno je 89 poginulih. Jedno ime još uvijek se posebno spominje, s razlogom. Antun Mikinac iz Opatovca još uvijek nije pronađen. Lovas je izrastao, 20 godina poslije, u kvalitetnu sredinu, naglašava načelnica Tanja Cirba. No, umjesto bijele trake oko ruke, koja je bila znak određene nacionalnosti, mnogi danas i u toj Općini, mašu bijelom maramicom.

Naše Ministarstvo čini velike napore na otkrivanju, znamo koliko to ide teško, sve je manje svjedoka. Oni koji znaju istinu i dalje šute… Nažalost, sada ponovno, kao i ostatak cijele Vukovarsko-srijemske županije osjećamo probleme – odlazak mladih ljudi, sve je manji broj stanovnika. I danas želim poslati poruku, ako se nešto ne promijeni, bojimo se da će ova žrtva biti uzaludna”, poručila je ovom prilikom Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

Središnji dio obilježavanja 20. obljetnice započinje u subotu, 24. ožujka, od 10 sati, kada će biti polaganje vijenaca na spomen obilježju masovne grobnice.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime