23 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Mecanović : ”Prioritet su zdravlje i sigurnost građana “

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Na kućne adrese građana u Vinkovcima do kraja tjedna stižu dva informativna letka, jedan u sklopu kojega će se nalaziti peludni kalendar za područje grada Vinkovaca i drugi na kojem će biti navedene upute za sprječavanje požara u sezoni grijanja, ali i upute što činiti u slučaju da dođe do požara.

U Gradu su izradili ove letke dostupne svim građanima s ciljem smanjenja broja situacija potencijalno opasnih za stanovništvo, ali i s ciljem očuvanja zdravlja i što uspješnije borbe protiv klimatskih promjena koja zahtjeva sustavan rad na poboljšanju kvalitete zraka i okoliša. Peludni kalendar izrađen je temeljem aerobiološkog mjerenja koje je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša provodio u razdoblju od 2018. do 2022. godine, a koji će uz objašnjenja sadržavati i fotografije i opis alergenog bilja na području grada Vinkovaca.

Cilj je, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić, građanima omogućiti da što lakše prepoznaju alergeno bilje na svojim površinama i zajedno s Gradom doprinesu suzbijanju širenja alergene peludi te u konačnici i smanjenju tegoba osoba oboljelih od alergijskih dišnih bolesti. Na kalendaru je poseban naglasak stavljen na pelud koja se prenosi vjetrom, a koja je i najčešći uzročnik alergija. Alergijske dišne bolesti su globalni javno-zdravstveni problem, a procjenjuje se da čak 30-40% svjetskog stanovništva boluje od jedne ili više alergijskih bolesti te je ta brojka u konstantnom porastu.

S druge strane, prema podatcima Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci, u gradu Vinkovcima i okolnim općinama odnosno na području koje pokriva ova postrojba, u prošloj godini zabilježeno je stotinjak požara od čega ukupno 30 na građevinama. No, nisu samo požari posljedica nepravilnog loženja vatre, naime, mjerenja Grada Vinkovaca pokazala su kako na području grada najveći doprinos u godišnjoj emisiji nezdravih čestica imaju emisije kućnih ložišta koja koriste drva za ogrjev. Drugim letkom koji će stići na adrese građana upravo se nastoji skrenuti pažnja na pravilno loženje vatre u peći na drva jer nakon provedenih mjerenja razine onečišćenosti zraka, napominje pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović, ustanovljeno je kako su ista ukazala na čestu pojavu visokog onečišćenja zraka česticama PM2,5 i PM10 tijekom sezone grijanja.
„Radi se o lebdećim česticama koje zbog svoje veličine mogu prodrijeti u čovjekov respiratorni sustav te predstavljaju opasnost za zdravlje. Iz tog razloga nastojimo objasniti postupak pravilnog loženja vatre u pećima na drva kako bi loženje postalo što prihvatljivije za okoliš. Veliki problem čini spaljivanje nedopuštenih tvari u pećima, kao što su iverica, plastificirani papir, plastika i slične tvari koje proizvode velike količine emisija štetnih za okoliš i zdravlje ljudi. Temelj ekološki i ekonomski prihvatljivog loženja je suho drvo te potpala s vrha, čime možemo značajno smanjiti štetne emisije plinova, bolje iskoristiti toplinsku energiju iz drva te povećati trajnost svog ložišta, a u konačnici ćemo dobiti čišći zrak i okoliš“, objašnjava Mecanović.
Budući da je loženje, nažalost, čest izvor požara, u letku su navedene i upute za sprječavanje požara u sezoni grijanja, kao i upute u slučaju požara dimnjaka, ukoliko ipak dođe do takve neželjene situacije.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime