19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama obilježen u Vukovaru

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U prostoru Udruge umirovljenika „Borovo naselje“, na poziv Udruge žena Vukovar, policijska službenica za prevenciju sudjelovala je na javnoj tribini, koja je organizirana povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

Radi se o prvoj javnoj tribini, od ukupno dvije planirane, koje Udruga žena Vukovar organizira u sklopu programa „Superseniori Vukovara“ a s ciljem ukazivanja na važnost zaštite starijih osoba te osvještavanje problema s kojima se starije osobe suočavaju.

Policijska službenica za prevenciju tom je prilikom zajedno s  članovima i članicama Udruge umirovljenika „Borovo nasilje“ razgovarala na temu „Izloženost starijih osoba nasilju u obitelji“, kojom prilikom je istaknula kako je nasilje nad starijim osobama ozbiljan problem u današnjem društvu, pri čemu je u djelotvornom suzbijanju nasilja nad starijima potrebno djelovati zajednički na svim razinama.  Kako ljudi stare, tako se moraju sve više oslanjati na druge kako bi se mogli primjereno brinuti o sebi. Samim time javlja se i mogućnost da će ih netko zlostavljati i/ili iskoristiti. Nažalost takve situacije se mogu dogoditi bilo kome, te mogu doći od bilo koga. Nijedna osoba nije kriva ako je netko tuče i loše se ponaša prema njoj. Nitko nije uzrok nasilničkom ponašanju drugog. Svatko zaslužuje da se drugi prema njemu ponašaju sa poštovanjem. Svatko zaslužuje siguran i sretan život.

Drugi dio javne tribine bio je namijenjen edukaciji o pravima starijih osoba s naglaskom na ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Kako bi  podigli razinu informiranosti osoba starije životne dobi o njihovim pravima te u cilju prevencije zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju, na javnoj tribini sudjelovala je gospođa Jelica Balog, pravnica u mirovini i s dugogodišnjim iskustvom rada, koja je  prisutnima objasnila koje su to osnovne razlike između ova dva ugovora koje starije osobe potpisuju i time često ostaju bez svoje imovine. Naglasila je da treba biti oprezan i savjetovala da prije potpisivanja ovih ugovora treba potražiti pravni savjet kako bi se u što većoj mjeri spriječila njihova zlouporaba.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime