11 C
Vinkovci
Srijeda, 21 veljače, 2024

IN MEMORIAM: Preminula dugogodišnja ravnateljica Gradskog muzeja Vinkovci i muzejska savjetnica, Ivana Iskra – Janošić

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Muzejska savjetnica u miru i dugogodišnja ravnateljica Gradskog muzeja Vinkovci, Ivana Iskra-Janošić, preminula je 4. siječnja 2018. Knjiga žalosti od ponedjeljka, 08. siječnja 2018. godine, bit će otvorena u prizemlju Gradskog muzeja Vinkovci. Nakon posljednjeg ispraćaja na Gradskom groblju u Vinkovcima, u velikoj vijećnici Grada Vinkovaca održat će se komemoracija.

Ivana Iskra Janošić rođena je 1942. u Dugoj Resi, a realnu gimnaziju završila je u Prijedoru (BiH), nakon čega je upisala jednopredmetni studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1965. i iste se godine zaposlila na Arheološkom institutu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je radila do 1968., kada je preuzela poslove kustosice u Gradskome muzeju Vinkovci. Tijekom rada napredovala je do zvanja muzejske savjetnice. Radeći kao kustosica, obavljala je i poslove direktorice Gradskog muzeja Vinkovci u razdoblju od 1970. do 1991. godine. Na temelju istraživanja, objavljenih radova i rada na zaštitnim arheološkim radovima na području grada Vinkovaca prihvaćena je njezina doktorska disertacija o temi “Urbanizacija Cibala i razvoj keramičkih središta, s posebnim osvrtom na lončarske proizvode”, koja je rezultat vlastitih istraživanja na području rimskog naselja Colonia Aurelia Cibalae.

Za vrijeme svog dugogodišnjeg rada u svojstvu voditeljice obavljala je arheološka istraživanja na antičkim lokalitetima u Pakoštanima i Mulinama (na Ugljanu), u Vučedolu i Bapskoj, na srednjovjekovnim lokalitetima Borinci, Meraja i Vinkovci te sva veća iskopavanja na području Vukovarsko-srijemske županije. Istražila je 35.000 četvornih metara raznih lokaliteta, od toga 25.000 “kvadrata” unutar grada Vinkovaca. Za svoj rad odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Nagradom za životno djelo Vukovarsko-srijemske županije

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime