-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Milijarda ustaje: Podršku zlostavljanim ženama i djevojčicama dali i vinkovački srednjoškolci!

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Djevojčice, djevojke, no i dječaci i mladići koji ih podržavaju – danas su ustali kako bi rekli: NE! nasilju nad djevojčicama i ženama. Statistika svake godine ostavlja bez teksta i ništa se po tom pitanu ne mijenja, iako smo u 21. stoljeću. Žene, djevojke, djevojčic…I danas su zlostavljane, samo zato jer su ženskog spola.

“Ne mogu vjerovati što se u svijetu događa i zašto muškarci mogu raditi tako ružne stvari nama ženama”, kaže Petra Valentić, maturantica Srednje strukovne škole Vinkovci. Ona samo jedna od brojnih učenika SSS i Zdravstvene i veterinarske škola koja se aktivno uključila u projekt “Milijarda ustaje”. Naime, prema podacima UN-a, tijekom života jedna od tri žene/djevojke/djevojčice na svijetu bit će silovana ili pretučena, a to je ukupno – milijarda!

“Država se previše fokusira sama na sebe, skreće se pozornost sa važnih tema, nasilje se zataškava, a žrtve se boje prijaviti u strahu da se nasilje ne ponovi”, mišljenja je učenica Turističke gimnazije u Vinkovcima, Iva Turkalj. Petra dodaje kako je sudjelovanje u ovakvom projektu jedan od načina da se društvo pokuša osvijestiti da nasilje nije prihvatljivo.

Od ratifikacije Istanbulske konvencije doneseni su neki novi zakonski okviri, no na terenu, stanje nije bitno promijenjeno. Nasilje je i dalje prisutno. “Brojke govore da se tu nije dogodilo nešto posebno i ne vidim da se to može riješiti jednim dokumentom. Treba probuditi svijest društva da se nasilje ne smije događati, a pogotovo nasilje nad djecom”, poručio je ovom prilikom vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je dao podršku ovom projektu.

Postoje razni oblici nasilja nad ženama i djevojčicama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje. Procjenjuje se da će svaka treća žena i djevojčica u svijetu tijekom svog života pretrpjeti jedan od oblika zlostavljanja. A to je ukupno – milijarda.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime