21 C
Vinkovci
Petak, 24 svibnja, 2024

Ministar Medved u Vinkovcima: “Srbija ne surađuje!”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Pronalazak nestalih osoba prvorazredno je humanitarno pitanje. Vlada ulaže napore u taj proces, no Srbija ne surađuje – rekao je u Vinkovcima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba.

Hrvatska još uvijek traga za 1892 osobe nestale i ubijene u vrijeme Domovinskog rata. I dok Srbija i dalje odbija dati dokumente o primarnim i sekundarnim grobnicama, obitelji žrtava sve su starije, mnogi od njih nisu dočekali odgovore na pitanje “Gdje su naši najmiliji”. Apel institucijama poslali su i danas, a nakon posjeta Aleksandra Vučića Zagrebu, smatraju iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, nije došlo do velikih promjena, istaknula je Ljiljana Alvir, predsjednica SUOZNHB:

– Ništa konkretno. Jesu se događali neki pomaci u smislu da su se pojavljivali razno razni kako mi kažemo mogući svjedoci. Dio njih bio je dio manipulacije po pitanju nestalih osoba. Dio njih je možda i pokušao dostaviti nekakvu informaciju, ali opet je sve stalo.dan nestalih 4

Program obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba koji se u Republici Hrvatskoj obilježava od 2006. godine započeo je polaganjem vijenaca i molitvom na Gradskom groblju kod Spomen križa u Vinkovcima.

– Svakako treba promisliti o tim našima najmilijima koji su utkali svoj život u temelj domovine, ali promisliti i o onima u njihovim obiteljima za koje Domovinski rat još nije stao jer nisu sahranili svoje najmilije, nisu našli onaj smiraj, riječi su Ivana Bosančića, vinkovačkog gradonačelnika.

Sredinom srpnja jednoglasno je donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Sadržajem tog zakona regulirane su nadležnosti koje do sada nisu bile regulirane. Do njegovog usvajanja u Republici Hrvatskoj nije postojao jedinstveni zakon koji uređuje nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih članova te postupak njihovoga traženja. Ministar Medved napomenuo je i mjere koje su ugrađene u Zakon:

– To su kaznene odredbe prema osobama koje posjeduju informaciju, a ne daju ih nadežnim tijelima. Isto tako, uveli smo i mjeru nagrade, odnosno financijske potpore za osobe koje pruže odgovarajuću informaciju i pokaže se točna u cilju rješavanja sudbina nestalih osoba.dan nestalih 3

Republika Hrvatska, ističe ministar Medved, ustraje u stavu da nema napretka u eurointegracijama, ako se ne ostvari napredak u pronalasku nestalih osoba:

Upravo onako kao što je to RH komunicirala i u to vrijeme kada su Srbi otvarali poglavlje 23 i 24. Pozivamo ih da otvore arhive i da dostave RH dokumente koji pšokazuju gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih osoba.

Nakon polaganja vijenaca na gradskom groblju u Vinkovcima, u crkvi svetih Euzebija i Poliona služena je Sveta misa za sve poginule, nestale i ubijene branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. U Gradskom kazalištu upriličen je svečani prigodni progdam, a na pješačkoj zoni u središtu grada upriličena je prezentacija aktivnosti traženja nestalih osoba.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime