29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14 travnja, 2024

Ministrica Žalac u Vukovaru najavila novi smjer u pogledu regionalnoga razvoja i upravljanja fondovima EU

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u Vukovaru je održala sastanak na kojemu su uz domaćina vukovarsko-srijemskog Župana nazočili njegovi zamjenici , pročelnici Upravnih odjela Županije, gradonačelnici i načelnici, predstavnici HGK-Županijske komore Vukovar, HOK-Područne obrtničke komore , predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara te direktori razvojnih agencija i voditelji LAG-ova. Ministrica Žalac prezentirala je planirane aktivnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kao i planirane natječaje za projekte koji mogu doprinijeti razvoju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a time i Vukovarsko-srijemske županije.

“S obzirom na to da dolazim s mjesta bivše direktorice Agencije Hrast, moram priznati da sam dovoljno dobro upoznata s problemima jedinica lokalne samopurave i ono što prati načelnike i gradonačelnike s potpomognutih područja” istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU,Gabrijela Žalac te je u tom kontekstu najavila prenamjenu Fonda za sufinaciranje projekata.

Zajednički smo došli do tog zaključka da dio koji smo stavili u programu Vlade koji se odnosi na ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske, da ćemo Fond dakle za sufinaciranje projekata koji je trenutano stavka u proračunu moga ministarstva prenamjeniti i i nazvati ga u narednoj godini Fond za ravnomjerni razvoj” rekla je ministrica te posjasnila da će se time omogućiti priprema projektne dokumentacije za jedinice lokalne samouprave i predfinanciranje što je trenutačno kako je naglasila veliki problem za većinu gradova i općina. Poseban naglasak stavljen je i na projekt Slavonija kroz koji se namjerava osigurati 2,5 milijardi eura iz EU fondova, isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Vukovarsko-srijemski Župan Boćo Galić ustvrdio je: “Vjerujem da je ovo velika šansa za nas nerazvijene županije, za nas pet Županija Slavonije. To veseli i mislim da je ovo početak napretka i razvoja ovog našeg kraja”. Na kraju sastanka ministrica Žalac je najavila i svoj prvi mjesečni sastanak sa županima i regionalnim koordinatorima koji će se održati već idući tjedan 10. studenoga 2016. u Vukovaru. Ovakvi sastanci održavat će se redovito kako bi svi nositelji aktivnosti pripreme i provedbe EU projekata razgovarali o otvorenim natječajima te o izazovima i problemima koji se javljaju „na terenu“ prilikom pripreme, prijave i provedbe projekata.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime