4 C
Vinkovci
Četvrtak, 22 veljače, 2024

Misa posvete ulja u Đakovu uvela vjernike u Veliki četvrtak

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vjernici danas obilježavaju Veliki četvrtak, spomendan Isusove posljednje večere i ujedno posljednji dan korizme. Po crkvenom običaju, na Veliki četvrtak prije podne se održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, koju slavi biskup sa svojim svećenicima. Riječ je o misi posvete ulja na kojoj se blagoslivlja bolesničko i katekumensko te se posvećuje krizmeno ulje. Svečanom procesijom iz Nadbiskupskog doma do prvostolnice Sv. Petra, u kojoj je sudjelovalo više od 160 svećenika, među njima i svećenici istočnoga obreda iz Križevačke eparhije te nekoliko svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, započela je tradicionalna euharistijska proslava posvete ulja u Đakovu. Predvodio ju je đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić koji se tijekom svog obraćanja s posebnim pijetetom, kako je rekao, prisjetio braće svećenika preminulih u proteklih godinu dana, a posebno je pozdravio svog predhodnika, nadbiskupa u miru, monsinjora Marina Srakića.

– Hvala vam što svojom postojanom nadom i neumornim radom ohrabrujete pastirska nastojanja i rad nas mlađih. Znajte da osjećamo kako je lijepo imati oca – rekao je nadbiskup Hranić.

Tijekom ovog misnog slavlja obilježen je i jubilej svećeništva. Dijamantni, zlatni i srebrni jubilej proslavila su šestorica svećenika. Obraćajući se slavljenicima, ali i ostalom svećenstvu, nadbiskup Hranić pozvao ih je na obnove svojih svećeničkih obećanja te ih je podsjetio da su im župljani spremni oprostiti mnoge slabosti, ali ne i lijepljenje za novac, što se kao i kod Jude brzo primijeti.

Uslijedio je potom i središnji čin posvete ulja. Nadbiskup Hranić blagoslovio je bolesničko i katekumensko ulje te posvetio krizmeno ulje.

– Ti obredi na simboličan način označavaju puninu Kristova svećeništva, na kojoj smo milošću Božjom dionicima. Istodobno označuju i crkveno zajedništvo koje nas povezuje i čini živim otajstvenim tijelom Isusa Krista raspetoga i uskrsloga – poručio je nadbiskup Hranić.

A uz misu posvete ulja, služi se i Misa večere gospodnje, kojom započinje Vazmeno trodnevlje u kojem kršćani slave otajstvo muke i smrti te naposljetku dočekuju najveći događaj vjere – uskrsnuće Isusa Krista.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime