17 C
Vinkovci
Srijeda, 18 svibnja, 2022

Mješanka Candy, jedinstven slučaj u Hrvatskoj – ekspertica za pronalazak migranata

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Candy, pas mješanac, po slavonski avlijaner, jedini je pas koji pomaže policajcima na graničnom prijelazu Bajakovo, gdje suvereno čuva teritorij. Slučaj je to koji u Hrvatskoj nikada nije zabilježen.

Njen lavež vozači kamiona nerado čuju, a nova kolegica djelatnika na tom prijelazu proizvodi ih kada se u kamionima ilegalno prevoze migranti.

Tako je bilo i prilikom snimanja, pred kamerama Vinkovačke televizije pronašla je pet osoba koje su ilegalno pokušale prijeći granicu, ali ih je Candy u tom naumu zaustavila. Kao i u 30-ak slučajeva prije. Miris, trag, strah ili nešto četvrto…. Nije riječ o skupom i školovanom psu, pa stručnog objašnjenja nema. Prije godinu dana policajka Ana Božanović ju je izgladnjelu i uplašenu sakrila na sigurno, a Candy im je vratila stostruko.

”Mi smo je počeli hraniti, da bi nakon tri mjeseca primijetili da reagira na ilegalce u teretnim vozilima, na vozača nikad nije reagirala, je li ilegalac, to je kaos na kamionu. Kad zalaje ona, to je onda stopostotno da se u kamionu nalaze oni”, pojasnio nam je Zlatko Lovrić, policijski službenik za prekogranični kriminalitet, čovjek koji je zadužen za Candy.

Ispočetka je bio malo suzdržan i skeptičan oko reakcije njegovih kolega. Prvi Candyn uspješno obavljen zadatak je prešutio, no nakon što je otkrila tri kamiona zaredom, Zlatko je odmah obavijestio načelnika postaje.

”Ona zna i obići kamion, ali to je nešto ekstra, nešto specifično ima… Zna čak i spavati, ali onda samo ustane, kao radar da ima, digne se i krene na kamion… Ne samo da nije viđeno u Hrvatskoj, imam kolege policajce iz Njemačke, Austrije, Rumunjske, općenito iz Europske unije, koji dođu kod nas, to još nisu nigdje vidjeli”, dodaje Lovrić.

Na graničanom prijelazu kojim dnevno prođe stotine kamiona, Candy posao obavlja zasad bez greške, 24 sata dnevno. U kratko vrijeme postala je omiljena kolegica mnogih – s razlogom. Sagrađena joj je kućica, koju se trenutno osposobljava za zimu, a hranu dobiva iz policijske uprave. Sve je odavno isplatila…

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime