21 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Mještani Lovasa obilježili 28. obljetnicu sloma obrane sela

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Lovas je jedno od onih sela u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje je u Domovinskom ratu pretrpjelo najveća stradanja. Osim svirepih ubojstava po kućama, nakon sloma obrane mjesta koje se zbilo na današnji dan, Lovas je nažalost obilježen i krvavom berbom grožđa. Osmoga dana okupacije Lovasa, pripadnici JNA potpomognuti srpskim paravojnim postrojbama, natjerali su mještane u minsko polje. Polaganjem vijenaca i svijeća mještani su se prisjetili svih strahota koje su započele 10. listopada 1991. godine.

Ante Sabljak iz Lovasa 10.listopada 1991. godine uspio je sa suprugom i djecom pobjeći iz Lovasa. Za one koji su ostali u selu, toga dana započeo je pakao. Agresorska vojska i paravojne postrojbe nisu imale milosti. “Većina je mislila, nismo ništa krivi, neće nama ništa. Međutim, kod njih nije bilo važno tko je kriv, tko nije. Bilo je važno da si Hrvat”, priča Ante. Ubojstva, mučenja, zlostavljanja – iako je prošlo 28 godina, prizori onima koji su preživjeli i dalje su pred očima. “Palili su kuće, ubijali po dvorištima, ulicama, uništavali imovinu”, prisjeća se Lovro Gersner, koji je osam dana nakon okupacije sela, uz još 50-tak sumještana, natjeran u minsko polje. Počinjen je tada jedan od najstrašnijih zločina – zarobljenicima je rečeno da idu brati grožđe, no zapravo su natjerani u minsko polje. Morali su se držati za ruke i proći cijelim poljem, dok su se ispred njih aktivirale mine. U masakru je život izgubilo 21 osoba, 14 ih je ranjeno.

Na 28. obljetnicu sloma obrane Lovasa, žrtvama su se poklonili sumještani i brojna izaslanstva. Samo na današnji dan u selu je ubijena 21 osoba.

“Danas su započela sva moguća zvjerstva, torture, mučenja, ubijanja po ulicama, kućama, garažama. Sve što ljudski um ne može zamisliti, događalo se u oba naselja općine, u Lovasu i Opatovcu”, rekla je općinska načelnica, Tanja Cirba.

Od sloma obrane sela 10. listopada u narednim danima 89 mještana općine Lovas je ili poginulo ili ubijeno, a jedan se još uvijek vodi kao nestali. Podsjetimo, Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u lipnju ove godine jednoglasno je donijelo odluku da su osmorica okrivljenih za ratne zličine protiv civila u Lovasu 1991. krivi i osuđeni su na kazne od 4 do 8 godina zatvora.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime