25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Mjesto koje ujedinjuje: 75 godina gradskog muzeja vukovar

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Gradski muzej Vukovar ove godine obilježava 75 godina od otvaranja svog prvog stalnog postava 1948. godine u zgradi Diližansne pošte u baroknom središtu grada. Akt o utemeljenju donesen je 1946. godine donacijom dr. Antuna Bauera, a od tada je muzej prošao nekoliko značajnih razdoblja od kojih se izdvaja razdoblje ratnih razaranja i progonstva te povratak i obnova muzeja.

Osim obilježavanja značajne godišnjice rada muzeja, dugogodišnja ravnateljica Ružica Marić proslavila je i svoj skori odlazak u mirovinu. Svojim dolaskom svečanost su upriličili mnogobrojni gosti i suradnici među kojima je bila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zamjenik župana vukovarsko – srijemskog Franjo Orešković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te brojni drugi predstavnici državnih, gradskih i županijskih tijela i institucija.

Obljetnica rada muzeja upriličena je svečanim programom tijekom kojega je otvorena i multimedijalna izložba “Prvih 75 godina – Gradskog muzeja Vukovar, ljudi u službi čuvanja kulturne baštine Vukovara” koja prikazuje izdvojene fotografije i najznačajnije trenutke muzeja. Dugogodišnja ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić istaknula je važnost muzeja u razvoju kulturnog života grada te dodala kako je ponosna na sve što se uspjelo ostvariti prethodnih godina.

“Ovo je velika godišnjica za Gradski muzej Vukovar koji je kroz svo to vrijeme, od svoga osnutka, prošao kroz nekoliko turbulentnih razdoblja. Tijekom ratnih razaranja bio je razrušen, zbirke su bile otuđene, a muzealci su bili rašireni diljem Lijepe naše u progonstvu. Ipak, sve je prebrodio, izdigao se i stasao u značajnu kulturnu instituciju koja se može mjeriti s muzejima diljem Europe, a to dokazuje i nagrada koju smo dobili 2016. godine. Muzej je tada nagrađen jer je izgradio svoj svijet i život u zajednici i koji je zajednicu uključio u svoj rad. Ta zajednica širi se Hrvatskom, ali i Europom – ističe Marić te dodaje kako je zajedništvo ključ rada i uspjeha. Gradonačelnik Penava uručio joj je Odluku o imenovanju na mjesto savjetnice za kulturu u Gradu Vukovar, te istaknuo je kako je izrazito ponosan na rad muzeja od njegova osnutka do danas.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osvrnula se na važnost i značaj muzeja za cijelu Hrvatsku, ali i na vrijednu kulturnu baštinu ovoga kraja. “Ovaj muzej je simbol puno toga, a u prvom redu je simbol stradanja u Domovinskom ratu, ali i simbol vjere da se može vratiti život i obnoviti ono što je uništeno. Kolege muzealci, stručnjaci, Ruža Marić, ali i svi građani, koji su vjerovali da će se vratiti i kada su se vratili počeli se ovdje okupljati, doprinijeli su da muzej bude sjedište života, kulture i baštine i jedna od onih institucija koja Vukovar čini posebnim”, istaknula je Obuljen Koržinek te dodala kako je muzej u trenutku kada ga nije bilo pokazao da je mjesto povezivanja, točka nade i vjere koja je okupila hrvatske i svjetske muzealce. Prigodnim riječima obratio se i zamjenik vukovarsko – srijemskog župana Franjo Orešković te se zahvalio djelatnicima na radu i trudu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime