11 C
Vinkovci
Srijeda, 21 veljače, 2024

Na 3. sjednici Savjeta Vlade RH 50-ak iseljenih Hrvata

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vukovar je domaćin dvodnevne 3. sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine na kojoj sudjeluje 50-ak predstavnika Hrvata iz zemalja diljem Europe i svijeta. Na sjednici Savjeta sudjelovao je i premijer Andrej Plenković.

– Manjine u Republici Hrvatskoj su dio parlamentarne većine, ove akutalne parlamentarne većine u Hrvatskoj i dio su našeg programa Vlade i posebnih operativnih programa koje smo predvidjeli za manjinske zajednice u Hrvatskoj. Na taj način šaljemo poruku da očekujemo takav tretman u drugim zemljama kad je riječ o pravima Hrvata i hrvatske manjine – naglasio je premijer Andrej Plenković u svom obraćanju.

Oslikao je to na primjeru položaja Hrvata u Srbiji koji trenutačno imaju problem u obrazovanju.

– Neka pitanja su se počela rješavati, ali to je tek početak procesa. Pitanje udžbenika, obrazovanje nastavnoga kadra, pitanje katedre za hrvatski jezik, pitanje kompetencija – pobrojao je aktualne probleme Hrvata u Srbiji predsjednik Hrvatskog nacionalnog Vijeća u Srbiji Slaven Bačić.

Dotaknuta je i tema uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju:

– Budući da su optužni prijedlozi rađeni na temelju dokumenata koji su izuzeti iz Državnog arhiva RH molimo predstavnike vlasti da se to zaustavi i pruži pravna i materijalna pomoć svim optuženima za ratne zločine. Moramo spriječiti daljnju kriminalizaciju Domovinskog rata i njegovu čestitost te da se zaštite hrvatski branitelji od ovog strašnog i selektivnog progona u suđenju hrvatskim braniteljima – rekao je Vlado Džoić, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate u BIH.

Ovom zgodom naglašena je brojka od preko 3 milijuna Hrvata u zemljama diljem svijeta te njihovo ulaganje na godišnjoj razini od milijardu američkih dolara. To povrđuje kako su Hrvati izvan domovine najveći ulagači u Republiku Hrvatsku, naglašeno je na sjednici Savjeta Vlade RH za dijasporu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime