22 C
Vinkovci
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Nacionalne ispite piše cijela jedna generacija osmaša u svim školama u Hrvatskoj

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nakon što su prošle godine u 81 školi na području Republike Hrvatske učenici osmih razreda sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi nacionalnih ispita, ovog tjedna svi osmaši pišu nacionalne ispite i to iz osam predmeta. Ispiti su se počeli provoditi 13. ožujka, a provjera znanja trajat će se sve do 31.03. Prvi je ovo put da nacionalne ispite piše cijela jedna generacija u svim školama u Hrvatskoj kojih je ukupno 923. Uvođenjem nacionalnih ispita doprinijet će cijelom obrazovnom sustavu, kaže Dario Dragun, ravnatelj OŠ Antun Gustav Matoš Vinkovci. Početak provedbe nacionalnih ispita komentirala je i doc.dr.sc. Jadranka Mustapić-Karlić, pročelnica UO za obrazovanje i društvene djelatnosti VSŽ „Nacionalni ispiti slični su državnoj maturi koja se provodi u završnim razrednima srednjih škola. Ove godine je u VSŽ nacionalnom ispitu iz hrvatskog jezika pristupilo 14071 učenik.”

Tako će se osmašima provjeravati znanje od petog do osmog razreda, osim iz hrvatskog jezika, još i iz matematike, prvog stranog jezika, biologije, fizike, geografije, kemije i povijesti.
Iako se nacionalni ispiti neće ocjenjivati niti biti kriterij upisa u srednje škole, Mustapić – Karlić ističe svrhu njihova provođenja i cilj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a to je dobiti realnu sliku znanja učenika te tako uvidjeti postoji li potrebe za promjenama u kurikulumima.

Za ispit iz hrvatskog jezika koji je održan u ponedjeljak, 13. ožujka učenici su imali 180 minuta, a pisali su ga u dva dijela. Prvi dio sastojao se od čitanja i hrvatskog jezika za što su imali 90 minuta. Jednako toliko vremena imali su i za pisanje drugog dijela ispita – eseja, koji je morao sadržavati najmanje 200 riječi.

Rezultate ispita osmaši će dobiti najkasnije do kraja svibnja, a iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja napominju kako nisu potrebne nikakve pripreme, ponavljanje gradiva, a posebice nisu potrebne instrukcije.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime